Szombat, 2018. szeptember 22., 02.49

Móré Sághi Annamária, kékben

Móré Sághi Annamária és Fekete Károly
Móré Sághi Annamária és Fekete Károly

KÉK textilek, tervek, gondolatok a címe Móré Sághi Annamária pénteken délután az Aradi Magyar Napok keretében a Jelen Házban megnyílt kiállításának. A címbeli kék azt jelenti, hogy valamennyi bemutatott – szám szerint 21 – alkotásban szerepel a kék szín. Amely mellesleg a földkerekségnek állítólag a leginkább használatos és kedvelt színe – és nem a természetbeli kék égre, a kéknek nevezett tavakra, folyókra, tengerekre gondolok.

A kék, olvassuk a művésznő öccse, Sághi Imre által írt amolyan bevezető-félében, amelyet a maga gondolataival együtt Fekete Károly olvasott fel, lehet égszín, azúr, király, encián, páva, görög, gálic, valamint megszámlálhatatlan világos és sötét, tiszta vagy kevert kék.

Egy festő biztosan sokkal jobban látná nálam ezek közül hány kék van jelen a művésznő szövőszéken előállított, ez alkalommal a tőle megszokottakhoz képest kimondottan kisméretű (kb. 27x25 cm) alkotásain, illetve az egyetlen nagyobbacska, (kb. 80x40 cm) munkáján, de bizonyos, hogy több – más színek mellett, természetesen. És nagyszerűen mutatnak ilyen méretben is, igen jól mutatnának egy akár kis méretű szoba falán is. (Bár, őszintén szólva, a rámájukat kissé szélesnek találtam, amely érzésem szerint beszorítja a megjelenített formákat, mintegy gátat vet hullámzásuknak.)

Természetesen megkérdeztük a művésznőt: miért kék? Számos előzményt említett tapasztalataiból, például a mediterránium kék házait, végeredményben azonban bevallotta a rá oly jellemző és oly rokonszenves humorral és öniróniával: „Nem tudom, úgy látszik, most értem el a kék korszakba, mint egykor Picasso…” Folytatva a tréfát, megkérdeztem: elképzelhető-e, hogy lesz zöld, netán sárga korszaka is? „Nem tervezem, de ki tudja.”

Egyébként bevallotta: nagyon izgul a közönség előtt, amikor pár szót kellett szólnia. Hogy miért? „Mert hát kiállok az emberek elé, nem a piacra megyek, és ez nekem nem kenyerem. De hát kiállok, mert másképp nem tehetek. Egyébként nagyon örülök a kiállításnak.”

Mi, a közönség is örülünk az Aradi Magyar Napok keretében sorra került kamara-kiállításnak, amelynek támogatói az Arad Municípiumi és Megyei Tanács, az RMDSZ, az Arad Megyei Kulturális Központ, és nem utolsósorban Böszörményi Zoltán és Cziszter Kálmán.  

A kiállítást a Jelen Házba látogatók bármikor megnézhetik.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'