JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 15.57

Működik a Teofania tanácsadó központ és menedékhely

Mihaela Mustavi, az Országos Családvédelmi Ügynökség elnöke a családon belüli erőszak megfékezésének fontosságáról beszé
Mihaela Mustavi, az Országos Családvédelmi Ügynökség elnöke a családon belüli erőszak megfékezésének fontosságáról beszé

A Renincoor Open Hand Alapítványnak a családon belüli erőszak áldozatait – nőket, gyermekeket és idős személyeket – segítő projektje elnyerte az Országos Családvédelmi Ügynökség 75 000 lejes vissza nem térítendő finanszírozását.

Ugyanakkor az alapítvány projektpartnerei – az Aradi Fejlesztési és Közellátási Igazgatóság, az Aradi Ortodox Püspökség és az Arad Megyei Munkaerő-foglalkoztató Ügynökség – is számottevő anyagi támogatást nyújtottak a tulajdonképpeni célkitűzés: egy tanácsadói központ és menedékhely létrehozásának megvalósításához.

A március végén beindított projekt tegnap egyik legfontosabb állomásához érkezett: megkezdte működését a Teofania tanácsadó központ és menedékhely, amely egyelőre 14 személy (elsősorban édesanyák és gyermekek) befogadását, ellátását tudja vállalni hét naptól 60 napig terjedő időtartamra. Ez idő alatt a családon belüli erőszak áldozatai orvosi ellátásban, gyógykezelésben részesülnek. E mellett a központ munkatársai pszichológiai, jogi, szakmai, családi, szociális, egészségügyi tanácsadásról, útmutatásról is gondoskodnak.

A Teofania központ megnyitása alkalmával tartott sajtótájékoztatón a projektpartnerek hangsúlyozták, hogy szeretnék bővíteni a létesítmény befogadóképességét, ugyanakkor minden alkalmat, minden rendelkezésükre álló módszert (kampányok, előadások szervezése stb.) felhasználnak a családon belüli erőszak terjedése ellen. Fontos feladatuknak tekintik a helyi közösségek széleskörű tájékoztatását e nagyon fontos társadalmi jelenséggel kapcsolatban.

Mindenki tudja, hogy a családon belüli erőszakkal foglalkozó felmérések statisztikai adatai csupán a jéghegy csúcsát jelentik. A családon belüli erőszak még a mai modern társadalmunkban is tabunak számít, mind az erőszak alkalmazója, mind annak elszenvedője igyekszik eltitkolni az erőszak létét. A külső környezet is ritkán segíti a családon belüli erőszak feltárását, a társadalom nagy része úgy tekint a jelenségre, mint valamely családi problémára, mely nem rá tartozik. A Teofania központ ezen a helyzeten kíván segíteni a projektpartnerek messzemenő együttműködésével.

Hogy Arad melyik negyedében működik a központ, a projektpartnerek titokban tartották, éppen az ott menedékre találó áldozatok érdekében. Viszont Alin Moanea, az alapítvány igazgatója ismertette a központ telefonszámát: 0357/428400. Ugyanakkor a segítségre szorulók szükség esetén akár valamelyik projektpartnernek is telefonálhatnak.

A sajtótájékoztatón egy másik eseményt is bejelentettek: az Országos Családvédelmi Ügynökség elnöke, Mihaela Mustavi – aki személyesen vett részt a Teofania felavatásán – újabb finanszírozási szerződést írt alá az alapítvánnyal. Év végéig létrehozzák Aradon – országos premierként – az agresszoroknak, a családon belüli erőszak elkövetőinek a tanácsadói központját. Az ügynökség 56 000 lejt bocsát a projekt megvalósítására!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'