Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. október 14., 16.01

Műlábbal a világ tetején

Erőss Zsolt temesvári előadása
Erőss Zsolt temesvári előadása

Az emberi teljesítőképesség határait feszegeti Erőss Zsolt csíkszeredai születésű, Magyarországon élő hegymászó, aki, miután két évvel ezelőtt egyik lábát elveszítette egy tátrai lavinabaleset következtében, idén májusban műlábbal – oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül – megmászta a 8515 m magas Lhotce csúcsot a Himalája hegységben. 

A magyar Himalája-expedícióról készített dokumentumfilmet Erőss Zsolt  mutatta be hétfőn este a temesvári Bartók Líceum dísztermében, a Bánsági Kárpát Egyesület szervezésében.

A fantasztikus erőnléttel és akaraterővel rendelkező alpinista izgalmas előadását lélegzet-visszafojtva figyelte a hallgatóság. Nem csak Erőss Zsolt, de az Ortoprofil cég által készített különleges hegymászó műláb is jelesre vizsgázott az expedíció során. Mint a dokumentumfilmből kiderült, a Lhotce megmászása a testileg ép hegymászók számára sem veszélytelen vállalkozás. Erőss Zsoltnak mégis sikerült a lehetetlen: kilencedik nyolcezresét hódította meg különleges műlábával, minden segédeszköz vagy serpa támogatása nélkül. A hegymászó Temesváron elmondta: jövőre a legveszélyesebbnek tartott nyolcezres hegycsúcs, az Annapurna meghódítására készül, amelyre 2005-ig 148 hegymászó jutott fel, de közülük 58-an meghaltak. Az előadás végén Erőss Zsolt expedíciós fotókat és falinaptárakat dedikált rajongóinak. A „hópárduc” előadássorozatának következő állomásai Nagyvárad, Kolozsvár, Torda és Marosvásárhely.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'