JelenHaz
Szombat, 2019. március 23., 07.37

Munkaadók, figyelem! Ellenőrzés várható!

fotó: observatorcl.info
fotó: observatorcl.info

A megyei területi munkafelügyelőség (ITM) figyelmezteti a munkaadókat, hogy ezekben a kánikulai napokban országos ellenőrzési kampányt szerveznek, a 99/2000-es sürgősségi kormányrendelet előírásainak betartását ellenőrzik a munkafelügyelők Arad megyében is.

A sürgősségi kormányrendelet előírásainak értelmében az extrém (túl magas és túl alacsony) hőmérsékleti értékek esetén a munkáltató köteles különböző kivételes munkavédelmi intézkedéseket foganatosítani alkalmazottai egészsége érdekében.

Jelen esetben a tartósan magas hőmérsékleti értékekre való tekintettel a szabadban dolgozók és a kemény fizikai munkát végzők esetében le kell csökkenteni afizikai tevékenység ritmusát és intenzitását, illetve több pihenő időt hagyni a munkásoknak árnyékos területen. A bent, zárt térben dolgozók esetében pedig megfelelő mikroklímát, a hőség eltűréséhez szükséges feltételeket kell biztosítani a munkahelyen.

Az alkalmazottak egészségi állapotának megőrzése céljából műszakonként minden dolgozónak 2–4 liter ásványvizet kell adni, szükség esetén biztosítani kell az egyéni védőfelszerelést, lehetőséget kell teremteni az időnkénti zuhanyozásra.

Abban az esetben, ha a fentebb felsorolt feltételeket a munkaadók nem tudják megteremteni, a dolgozók képviselőivel, a szakszervezettel közös egyetértésben könnyítő intézkedéseket kell foganatosítani a munkahelyeken: csökkenteni kell a munkaidőt; magas hőmérséklet esetén ketté kell osztani a munkaidőt: reggel 7-től délelőtt 11 óráig, majd újrakezdés délután 17 órakor; ott, ahol erre nincs lehetőség, meg kell teremteni a munka folyamatosságának feltételeit.

Ugyanakkor a munkaadónak biztosítania kell a dolgozók rendszeres időközönkénti orvosi vizsgálatát (nemcsak alkalmazásukkor), az esetleges, a nagy meleg okozta szakmai megbetegedések megelőzése céljából.

A fentebb felsorolt intézkedések be nem tartását 1500 és 2500 lej közötti pénzbírsággal büntethetik a munkafelügyelők.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'