MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 08.33
Erasmus projekt – Let’s benefit!

Nagy lehetőség ez a diákoknak

Tíz gazdasági szakosztályos diák Granadába utazik szakmai gyakorlatra
Tíz gazdasági szakosztályos diák Granadába utazik szakmai gyakorlatra

A Csiky Gergely Főgimnázium történetében először vesz részt pályázóként (nem stratégiai partnerként!) egy Erasmus projektben, melynek köszönhetően az iskola 20 diákja külföldön végezhet szakmai gyakorlatot két teljes hétig. A kiutazáshoz szükséges repülőjegyet, a napi háromszori étkezést, szállást, kulturális programokat, az ottani tanárok díját, mindent a pályázattal fedeznek.

„Ez most a saját projektünk, tehát mi pályáztunk, mi nyertük meg, nincsenek partnereink. Három éve folyamatosan pályázunk, harmadik próbálkozásra sikerült, és nagyon örültem én is, de a diákok is!” – kezdi a beszámolót Tóthpál Renáta, az iskola aligazgatója.

A Lets benefit! nevű projekt technológiai profilon tanulók számára nyújt lehetőséget szakmai gyakorlatra külföldön. Ennek értelmében a Csikyből 10 turizmus szakos és 10 gazdasági szakos diák két hétig élvezheti a lehetőséget. A turizmus osztályosok Angliába, egy Manchester melletti tengerparti településre (Rhos-on-Sea), a gazdasági szakosztályosok pedig Spanyolországba, Granadába utazhatnak.

„A diákok két turnusban mennek a gyakorlatra: márciusban a turizmusosok, április végén a gazdasági szakosok. Egy-egy kísérő tanár megy tőlünk mindkét csapattal, illetve egy monitor, aki ellenőrzi, hogy rendben mennek-e a tevékenységek. Ő csupán néhány napig kell ott legyen. A turizmusosokat Hasas Paul tanár kíséri, a gazdasági szakosokat Fekete Karolina tanárnő, mindkét csapattal ún. megfigyelőként jómagam megyek” – meséli Tóthpál Renáta.

Köztudott, hogy az Erasmus programban a legjobb diákok szerepelnek. Jelen esetben is egy komoly selejtezőn mentek át a tanulók, és annak, aki kiállta a próbát, ez tulajdonképpen egy díjazás. Sokat jelent, ha a diák önéletrajzában szerepel, hogy már részt vett Erasmus-os programban, ez egy nagyon pozitív megjegyzés.

„A selejtezőn volt egy írásbeli vizsga szaktantárgyból és angolból, illetve egy szóbeli angolból, valamint a rátermettség tesztelése. Egy független zsűri – szülőbizottsági tagokkal, illetve az adott osztályban nem tanító tanárokkal – bírálta el az eseteket. X–XI. osztályos diákok indultak, hiszen a XII. osztályosok az érettségire készülnek, és amúgy is, a feltételek alapján a résztvevők nem lehetnek 18 évesek” – mondja az aligazgatónő.  Hozzáteszi, hogy mindkét esetben van tartalék személy, hogy ha valaki lebetegszik, vagy valamilyen oknál fogva mégsem tudna elutazni az adott időpontban, akkor legyen betöltve a 10–10 hely.

„Nagyon reméljük, hogy a diákoknak jót fog tenni, hasznosnak fogják ítélni, és hogy még több kedvük lesz a jövőben a szakmához. Idén is le fogjuk adni a pályázatot, továbbra is próbálkozunk, hátha újfent szerencsénk lesz. Nem biztos, hogy két egymást követő évben megnyerjük, de ameddig tart a kiírás, addig próbálkozunk. Ez nagyon sokat tud nyújtani a diákoknak, a szakmai tudás mellett kapnak majd egy papírt a gyakorlaton való részvételről, amelyet egész Európában elfogadnak” – mondta el Tóthpál Renáta.

A turizmus osztályosok utazási irodában lesznek beosztva, ahol megtanulják, hogyan kell összeállítani egy turisztikai csomagot, hogyan kell egy repülőjegyet lefoglalni, megvásárolni, illetve eladni, hogyan kell kommunikálni a kliensekkel, valamint különböző reklámfogásokat is elsajátíthatnak.

A gazdasági szakosok különböző kereskedelmi egységekben gyakorolhatják az eladást, az ügyfelekkel való kapcsolattartást/kommunikációt, elsajátítanak könyvelési ismereteket, illetve bepillantást nyernek a marketing tevékenységekbe.

A rendelkezésre álló két hétre teljes tanterv van kidolgozva, a diákok naponta hat órát fognak dolgozni, a többi időszakban kulturális tevékenységeken vesznek részt, melynek célja a város, illetve a környék megismerése. Ezeket a programokat is teljes mértékben az Erasmus fizeti.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'