Szerda, 2018. május 23., 00.32

Nagy sikerű irodalmi est Lippán

Az irodalmi ülés prezídiumában Czernák Ferenc a LIppai Degré Alajos Olvasókör, illetve Lőrincz Matild,. a gyoroki József Attila Irodalmi Kör vezetői
Az irodalmi ülés prezídiumában Czernák Ferenc a LIppai Degré Alajos Olvasókör, illetve Lőrincz Matild,. a gyoroki József Attila Irodalmi Kör vezetői

Pénteken a lippai Hildegardis Ház nagytermében 17 órától szervezte meg a helybeli Degré Alajos Olvasókör a március 15-i ünnepségét.

A több mint 20 résztvevőt, köztük Szabó Mihályt, Arad Város Tanácsának tagját, valamint a Lőrincz Matild vezetésével érkezett gyoroki József Attila Irodalmi Kör tagjait Czerrnák Ferenc körvezető üdvözölte, majd egyperces néma felállást indítványozott az elhunyt olvasóköri tag, Bartos Anna tiszteletére.

Ezt követően Czernák Ferenc méltatta 1848. március 15-ének a jelentőségét, majd felkérte Wonerth Lorándot az általa a neves esemény kapcsán összeállított filmösszeállítás levetítésére. A továbbiakban Czernák Ferenc felolvasta a 12 pontot, majd úgy szavalta el Petőfi Sándornak az előbb Rajta magyar kezdetű forradalmi költeményét –, amit állítólag éppen Degré Alajos javaslatára módosított Talpra magyarra –, hogy a refrént együtt mondták. Ezt követően elindította a szokásos felolvasásokat, amelyek ezúttal Petőfi Sándor és Arany János barátságát szemléltetve mindkét költő legismertebb műveinek adtak hangot Tusa Erzsébet, Lőrincz Matild, Gulácsi János, Boda Ferenc, Simó Klára, Nagy Anna, Veres Ilona, Wonerth Loránd, Szabó Mihály, Igna Ilona, Simó Luca, Barabás József. A felolvasásokat színesebbé téve a körvezető előbb Arany János A szegény jobbágy; majd az Európa csendes, az Emlények, illetve a Toldi című művéből részleteket; végül a Walesi bárdok című költeményeit szavalta.

A nagy sikerű irodalmi est végén Simó Klára köszönetet mondott a lippai irodalmi kör vezetőjének, amiért itt, a szórvány szórványában is megpróbálja éltetni a magyar irodalmi életet, s mindezért a Küldetés című vers felolvasásával mondott köszönetet, a körvezető pedig ugyancsak szavalattal viszonozta a méltatást.

A nagy sikerű irodalmi est szeretetvendégséggel, illetve az RMDSZ helybeli szervezete kérdéseinek a megvitatásával zárult.

A sikerben nagy szerepe volt Wonerth Lorándnak, aki ezúttal is kiváló házigazdának bizonyult.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas