JelenHaz
Vasárnap, 2019. május 19., 18.29

Nagybarcsán az elítéltek negyedét helyezik szabadlábra

Nagybarcsán az elítéltek negyedét helyezik szabadlábra
Nagybarcsán az elítéltek negyedét helyezik szabadlábra

A nagybarcsai börtönben fogvatartottaknak közel negyede kerül szabadlábra a hét közepén hatályba lépett jogszabály nyomán. A szóban forgó törvény minden elítéltnek egy ötödével (harmincnaponként hat nappal) rövidíti meg a büntetését, ha olyan közös cellában raboskodik, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra.

Florin Berar, börtönszóvivő szerint csütörtökön még csupán egyetlen rab szabadult Barcsáról, aki teljes egészében letöltötte hat hónapos büntetését. Pénteken azonban már a 488 elítélt közül 105 került az új jogszabály szerinti feltételes szabadulást tárgyaló bizottság elé.

Az erre vonatkozó törvény három hónappal korábban került kihirdetésre, miután áprilisban az Emberi Jogok európai Bizottsága (EJEB) felszólította Romániát, hogy fél éven belül dolgozzon ki ütemtervet a börtönök túlzsúfoltságának enyhítésére.  A most érvénybe lépett jogszabály azoknak az elítélteknek is lerövidíti a büntetését, akiket megfosztottak a természetes fénytől, a szabad levegőtől, a minimális higiéniai feltételektől, a WC-használat intimitásától, vagy akiket penészes, beázott, levegőtlen cellákban tartottak fogva. A könnyítések viszont nem vonatkoznak azokra, akiknek már kárpótlást ítélt meg emiatt az EJEB. Utóbbi Romániában eddig több mint ötszáz panaszosnak ítélt meg kártérítést, amiért embertelen körülmények között kellett raboskodniuk. A jelenlegi felmérés szerint a hazai börtönökből nyolcezer elítéltet kellene szabadon bocsátani a több mint 27 ezerből ahhoz, hogy – az EJEB szabványainak megfelelően – minden rabra jusson legalább négy négyzetméternyi hely.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'