JelenHaz
Péntek, 2019. december 13., 03.06

Nagyiratosi Falunapok, vendég fellépőkkel

Az elöljárók köszöntőbeszédei során a mikrofonnál Faragó Péter RMDSZ megyei elnök, parlamenti képviselő
Az elöljárók köszöntőbeszédei során a mikrofonnál Faragó Péter RMDSZ megyei elnök, parlamenti képviselő

Pénteken és szombaton szervezték meg a Nagyiratosi Falunapok idei programját, ami pénteken 18 órától a kultúrotthonban nyugdíjas találkozóval indult. Az egybegyűlt közel 240 személyt Papp Attila polgármester és Florin Baniciu alpolgármester köszöntötték, mindenkinek jó szórakozást, kellemes együttlétet kívántak. A továbbiakban együtt megvacsoráztak, közben Czank Miklós (Öcsi) és csapatának a fülbemászó melódiáira felelevenítették a régi szép nótákat, majd táncra is kerekedtek, 23 óráig kiváló hangulatban mulattak, táncoltak. Ugyanaznap a fiataloknak 20 órától diszkót szerveztek a Melody-bárban.

Vasárnap a program 15 órakor a helybeli futballpályán folytatódott a Nagyiratos–Dombegyház öregfiúk örökrangadóval, ahol a vendégek 6-4 arányban győztek, a vendéglátók szerint viszont a vendégeket nem illik megverni…

Ugyancsak vasárnap 16.30 órától a kultúrotthonban fogadták a programban fellépő együtteseket. A szabadtéri színpadról 17 órakor a nagy számú egybegyűltet Nicoleta Pavel rádiós műsorvezető köszöntötte, aki bevezetőjében köszönetet mondott mindazoknak, akik igényelték, illetve közbejártak, hogy ma ő legyen a programvezető.

Elsőként a mácsai Edera néptánccsoport 6 párját kérte a színpadra, ahol „hagyományos mácsai román táncokat” adtak elő. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a Mácsán vasárnap sorra kerülő Paradicsomfesztiválra.

Mielőtt a majláthfalvi Százszorszép néptánccsoportot kérte volna a színpadra, a műsorvezető előrebocsátotta: maga is Mácsáról indult és a nagymamájától megtanulta: csak jó és rossz emberek vannak, ezért nem azt kell nézni, ki román, magyar vagy német, hanem minden rendes embert szeretni kell, elvégre „mindannyian románok vagyunk”. Neki egyik legjobb barátja a hangosítással foglalkozó Matekovits Alpár, akinek a színpadról nagy taps közepette küldött szívélyes üdvözletet. Tekintve, hogy magyarul nem ismerte a fellépők repertoárját, az egyik majláthfalvi leányt megkérte, jelentse be a Százszorszép néptánccsoport táncát! Az meg is tette, mikrofonba mondta: „alföldi”.

Az összeszokott csapat módjára, Bagi Ferenc és Orbán László koreográfiájára, Halál Endre vezetésével előadott lendületes táncuk nem véletlenül kapott vastapsot. Ezt követően a mácsai Edera tánccsoporttal és az aradi Senior (idősebbek) tánccsoportjával felváltva léptek fel és a már említett koreográfusok által kidolgozott mezőségi, széki, marosszéki és szatmári táncaikat is bemutatták nagy sikerrel. Mozgásukon meglátszott, hogy intenzíven készülnek a Majláthfalva alapításának 200. évfordulója alkalmából sorra kerülő nagyszabású ünnepségre.

 

Köszöntők

Ezt követően Papp Attila polgármester köszöntötte a közönséget, majd a színpadra kérte Iustin Cionca Arad megyei tanácselnököt, Faragó Péter RMDSZ megyei elnököt, parlamenti képviselőt, Kelebia polgármesterét, Maczkó Józsefet és Florin Baniciu nagyiratosi alpolgármestert. Miután köszönetet mondott a jelenlétért a magas rangú vendégeknek, a programban fellépő együtteseknek, illetve mindazoknak, akik segítettek a program megszervezésében, lebonyolításában, a megyei tanácselnököt kérte szólásra.

Iustin Cionca megyei tanácselnök köszöntő szavait követően örömének adott hangot, amiért együtt lehetnek egy olyan év után, amelyben Nagyiratos községben sok fejlesztési projektet sikerült megvalósítani a község vezetőségével közösen. Tehát van ok az örömre és az ünneplésre. Arad Megye Tanácsának elnöki minőségében megígérte: továbbra is támogatják a község fejlesztési programjainak a megvalósítását.

Papp Attila magyarul, majd románul mondott köszönet mindenkinek a jelenlétért, a támogatásokért. Faragó Péter parlamenti képviselő magyarul és románul elmondott köszöntőjének az elején megköszönte a meghívást, hogy együtt ünnepeljenek Nagyiratosnak e szép napján, majd megköszönte a polgármesternek és csapatának a szervezőmunkát. Beszédét abban a reményben zárta, hogy ezúttal is mindenki nagyon jól fog szórakozni, mindenkinek szép délutánt és estét kívánt magyarul és románul. Papp Attila polgármester a továbbiakban bemutatta Maczkó Józsefet, Kelebia Község polgármesterét, aki Nagyiratos testvértelepülésének a képviseletében minden évben megtiszteli jelenlétével a Nagyiratosi Falunapokat. Miután újra megköszönte mindenkinek a részvételt, további jó szórakozást kívánt a programhoz. Ezt követően újra a programvezető mondott köszönetet a lehetőségért, illetve üdvözölte a rendezvényt megtisztelő Vasilică Damian alprefektust is.

A programvezető bekonferálta a sztárvendéget, Florin Ionaş-Generalult és csapatát. Az általuk adott román népzenei koncerten többen is énekeltek, az ország különböző részeinek az összetartozását példázó, hazafias jellegű dalokat is, amelyek nagy tetszést arattak a többségében román nézőközönségben.

Az eredeti program szerint 21.30 órakor kellett volna elkezdődnie Szekeres Adrienn koncertjének, ám a hangszerek beállítása, behangolása olyannyira elhúzódott, hogy jó órás késéssel, a nézők türelmetlenségének a fokozódása közepette kezdődhetett. A késést azonban kárpótolta a minőségi ének és zenei aláfestés, amivel Szekeres Adrienn elbűvölte a már magyar többségben lévő közönséget. 23 óra után tűzijáték emelte a rendezvény hangulatát, majd szabadtéri bál következett hajnalig.

 

Utószó helyett

A szombati rendezvény a krónikásban fokozódó hiányérzetet keltett, hiszen a túlnyomórészt román nyelvű programban három moderntáncos lány kivételével nem láthattunk községbeli produkciót. Ha már feloszlott is a szép emlékű Rozmaring néptánccsoport, de az iskolások, netalán az óvodások is megmutathatták volna a tánctudásukat, tehetségüket. Ugyanakkor szívesen meghallgattuk volna a Forray Népdalkör mellett a Tornyai és Nagyvarjasi Asszonykórus pallérozott énekeit is. Reméljük, a legközelebbi Nagyiratosi Falunapon újra találkozhatunk velük.

Az idei rendezvény megszervezéséért és támogatásáért köszönet jár a Nagyiratosi Polgármesteri Hivatalnak és a Községi Tanácsnak, a helybeli kis- és nagyvállalkozóknak és nem utolsósorban Arad Megye Tanácsának és Kulturális Központjának, de mindazoknak is, akik a fellépők, illetve a vendégek ellátásában próbálták öregbíteni a nagyiratosi vendéglátás hírnevét.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'