50%-os árzuhanás
Hétfõ, 2019. július 22., 13.03

Napirenden van a szürkehályogműtét

Napirenden van a szürkehályogműtét
Napirenden van a szürkehályogműtét

Az Arad Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti osztályán lassan két éve, hogy ingyenesen elvégzik a szürkehályogműtéteket.

A megyei tanács közbenjárására 2016 szeptemberében új szemészeti diagnosztikai berendezést és különféle orvosi felszereléseket adtak át a megyei kórháznak. A felszerelés részét képező modern diagnosztikai géppel szürkehályogműtéteket végeznek a megyei kórházban, a biztosítottak számára ingyen. Mindezekre a beavatkozásokra azelőtt Aradon csak magánklinikákon volt lehetőség.

Dr. Roxana Trânc szemész-főorvos, a megyei kórház szemészeti osztályának vezetője szerint a fent említett műtét nem igényel kórházi beutalást, helyi érzéstelenítéssel elvégezhető. A beavatkozás a modern gépezetnek köszönhetően rendkívül precíz, hatékony és biztonságos.

A szürke hályog az időskorban fellépő leggyakoribb szembetegségek közé tartozik, és a szemlencse elhomályosodását jelenti, az ezzel járó fokozatos látásromlással együtt. A probléma műtéti orvoslása során eltávolítják az elhomályosult lencsét, és műlencsével helyettesítik. Világszerte ez számít a leggyakoribb műtéti beavatkozásnak.

„Amennyiben a páciens a hagyományos, szabványos lencsét választja a műtét után, az nem kerül neki pénzbe, ugyanis a biztosító teljes mértékben fedezi a költségeket. Ha más lencsét szeretne, kiválasztja azt, és a különbözetet fizeti. A szemészeten hetente több mint 20 szürkehályogműtétet végzünk” – mondta el dr. Roxana Trânc.

Az egészségügyi biztosítással rendelkező pácienseknek a háziorvostól kapott küldő papírral kell jelentkezniük a kórház szemészeti osztályán, ahol ingyenesen eltávolítják a szürke hályogot.

Az elmúlt évben az önkormányzat több mint 130 000 lejt fektetett be a szemészet modernizálásába, korszerű felszerelésébe.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'