MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 23.55

Ne szúrd el a kari-ered!

Kalóz János György drog-, alkohol- és játékfüggőkkel foglalkozó pszichológus, addiktológus, a kolozsvári Báthory Prevenciós Iroda vezetőjének mottója (Ne szúrd el a kari-ered!) és egyben előadásának címe szellemesen megfogalmazva igen sokatmondó.

A szakember december 13-án, szerdán 18 órától a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében tart előadást a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület meghívására.

A Ne szúrd el a kari-ered! drogprevenciós programot 2001-ben kezdte építeni Kalóz János György, aki maga is „szerfüggő” múlttal rendelkezik, akárcsak magyarországi kollégája, a közismert Csernus Imre.

Kalóz stílusa is hasonlít a Csernuséhoz, sőt, ismerik egymást, mi több, jó kapcsolatot ápolnak.

Sok szülő hajlamos a gyermek körüli változásokat a körülmények vagy a kamaszodás rovására írni, eszébe sem jut, hogy ezek talán a drogfogyasztás első jelei lehetnek. „Te felismered ezeket a tüneteket? Tudod, milyen viselkedésbeli változásokat okoz a kábítószer használata? Hogyan reagáljunk szülőként, ha kiderül, hogy a gyermek kipróbált valamilyen tiltott szert?” Ezt a témát boncolgatja majd a szakember, előadására szülőt és pedagógust egyaránt hívnak és várnak a szervezők.

Kalóz János György tanulmányait a Kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia Karán végezte, szakterülete a drogprevenció és a függőségek. Előadásain nem kertel, nem bánik kesztyűs kézzel a hallgatósággal. Módszerének egyik titka, hogy nevén nevezi a dolgokat, nem finomkodik, ha kell, szinte pofonnak számító kifejezésekkel világít rá az adott problémára, valamint arra, hogy mit tehet a szenvedélybeteg.

Az aradi előadás ingyenes, és körülbelül két órát tart.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'