Fölszálott a páva

JelenHaz
Vasárnap, 2019. október 20., 00.59

Négy városban idézték meg Márai szellemét a magyar költészet napján

(Petru Cojocaru fotója)
(Petru Cojocaru fotója)

A magyar költészet napja alkalmából először április 10-én Nagyváradon, majd április 11-én Szatmárnémetiben, Csíkszeredában és Temesváron egy időben mutatták be az Én fáradt vagyok Európától című Márai-estet, Szugyiczky István szatmárnémeti színművész rendezésében.

A temesvári Márai-est során Magyari Etelka, Balázs Attila és Molnos András Csaba mutatták be a Márai Sándor életútját, költészetét és világszemléletét felidéző, vetített képes előadást. A magyar költészet napja nemcsak József Attila, de Márai Sándor születésnapja is egyben, akinek halála 30. évfordulójáról is megemlékeztek a temesvári felolvasó-színházi előadás előadói. A kommunista érában agyonhallgatott, tiltólistán szereplő Márai Sándor műveinek felidézése azért is fontos, mert több generáció nőtt úgy fel, hogy alig vagy egyáltalán nem tudott a polgári értékrend magyar irodalmi képviselőjének munkásságáról. A Márai-est során elhangzott verseken és vers-részleteken, napló-töredékeken keresztül egy olyan ember szólt hozzánk, aki a boldog békeidőktől a két világégésen keresztül a kommunizmus keleti és konzumizmus nyugati térhódításáig szinte teljesen végigélte a XX. századot és az emigrációban eltöltött évtizedek alatt kíméletlenül megfogalmazta a véleményét a nyugati civilizáció hanyatlásáról, amelyről mi csak mostanában veszünk tudomást.

Az a néhány tucatnyi érdeklődő, aki vette a fáradtságot és Márai Sándor magvas gondolatait és míves verseit hallgatta meg a magyar költészet napján, Magyari Etelka, Balázs Attila és Molnos András Csaba előadásában, maradandó élménnyel távozott a rendhagyó pódiumestről, amelynek felolvasó jellege alig volt érezhető. A Márai-est végén Balázs Attila direktor úr költészet napi meglepetéssel szolgált a jelenlevőknek: megnézhettük az Én fáradt vagyok Európától című előadásról Szatmárnémetiben és Temesváron egy időben készült felvételeket.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'