JelenHaz
Péntek, 2019. december 13., 02.14
Beszélgetés LÁSZLÓ LAJOSsal, a Máltai Szeretetszolgálat elnökével

Negyven beteget és időst gondoznak Kisiratoson

A kisiratosi Máltai Házban folyó karitatív, beteggondozó munkáról a világhálón is lehet olvasni
A kisiratosi Máltai Házban folyó karitatív, beteggondozó munkáról a világhálón is lehet olvasni

László Lajossal, a Kisiratosi Máltai Szeretetszolgálat elnökével a Máltai Ház életéről, illetve az itt zajló karitatív munkáról beszélgetünk.

 

– Hány beutalt él jelenleg a Máltai Házban?

Az utóbbi években szinte állandóan telt ház mellett működünk, jelenleg közel 40 beutalt lakik nálunk. Most készülünk a ház nagyobb felújítására, melynek során a földszinti szobákat kifestjük, minden szempontból felújítjuk. Legújabban ugyanis az egészségügyi előírások megkövetelik, hogy a kórházakhoz hasonlóan a padlót is PVC réteggel húzzuk be. A szükséges anyagot megrendeltük, megérkezett, ezért a lakószobákban lesz egy kisebb átrendeződés.

– Gondolom, 40 beutaltnak az ellátása nem kis feladat. Vannak-e munkaerőgondok?

20 alkalmazottal dolgozunk és előrebocsátom: nem könnyű szakképzett személyzetet találni. Ha elmegy egy-egy ápolónk vagy beteggondozónk, mindig nagy gondot jelent a pótlása.

– Honnan kerülnek ide a beutaltak?

Zömmel Arad megyeiek, sőt néhányan Kisiratosról származnak, de szinte az egész országból származó beutaltjaink is vannak.

– Hogyan történik beutalásuk a Máltai Házba?

Ez nagyon változó, mert például a bukarestinek vannak gyermekei, de kiskorukban elhagyta őket, ezért nem tartja velük a kapcsolatot. Őt Kolozsvárról, hajléktalanként hozták be, a Máltai Szeretetszolgálat Kolozsvári Szervezete kért meg, hogy vegyük gondozásba. Legtöbb esetben a hozzátartozók, főként a gyermekeik közbenjárására kerülnek hozzánk.

– Van-e közöttük szociális eset, akit el kell tartani?

Számot nem tudnék mondani, de van néhány olyan szociális esetünk is, akiknek nincs senkijük, de maguk sem tudják megtéríteni az ellátási költségeket…

– Értük ki fizeti az ellátást?

A szociális esetekért senki. Példának okáért a hajléktalannak semmiféle jövedelme nem volt. Most már van egy minimális nyugdíja, mert betöltötte a 65. életévét, mi kérvényeztük a nyugdíját is, ami azonban nem fedezi az ellátási költségeit.

– Az ilyen eseteknek az ellátását honnan lehet kigazdálkodni? A régebben bejáratott festőtáborokat még megszervezik?

Nem szervezünk, de ifjúsági munkatábort szoktunk. Idén lesz a 25. munkatábor, ahova szívesen jönnek a fiatalok. Szerencsére a személyi jövedelemadó 2%-át, ami ettől az évtől 3%-ra emelkedik, sok adófizető nekünk ajánlja fel. Ezen kívül van állami szubvenció is, amit minden évben megpályázunk, a legtöbbször meg is kapjuk. Természetesen ennek egy csomó feltétele van, amelyeknek mi megfelelünk.

– Hogyan lehet önöknek felajánlani a személyi jövedelemadó jelzett részét?

A 230-as formanyomtatványt ki kell tölteni, vagy ha nekünk ajánlja fel, kitöltjük mi helyette, az adózónak csupán alá kell írnia.

– Honnan ismerik országos szinten a Kisiratosi Máltai Szeretetszolgálatot?

Egyrészt elég régi karitatív szervezet vagyunk, ezért ismernek, másrészt régebben újságban is meghirdettük a szolgáltatásainkat, de manapság az Interneten honlapot működtetünk, ahol elérhetők vagyunk. Ha valaki románul a keresőbe beírja, hogy idősek otthona, azonnal kiadja az aradi, de a mi elérhetőségeinket is.

– Miben segíthetnek az önkéntes fiatalok?

Idén 40-50 fiatalt várunk az ország minden részéből és a betonozástól kezdve a konyhán való segítés, a nagytakarítás, ablakok megmosása mellett a mezőgazdasági munkával bezárólag, mindenben segítenek, Mindezért szállást és ellátást, illetve esténként a termálstrandon való fürdőzést is biztosítjuk számukra.

– Köszönöm a beszélgetést, további eredményes karitatív munkát kívánunk!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'