Szombat, 2018. december 15., 03.55

„Nehéz idők várnak a fegyelmezetlen sofőrökre”

Egy fejetlenség a Vlaicu felé vezető kerékpárúton
Egy fejetlenség a Vlaicu felé vezető kerékpárúton

Több mint 10 000 lej értékű pénzbüntetést róttak ki az elmúlt hónapban az aradi polgármesteri hivatal hatáskörében működő Helyi Rendőrség alkalmazottjai a bicikliutakon parkoló gépjárművezetőkre. Az intézmény vezetői szerint több hónapos figyelmeztetés és felvilágosító kampány ellenére, az autósok továbbra is fittyet hánynak a közlekedési szabályokra és rendszeresen a kerékpárosoknak kialakított sávokon hagyják gépjárműveiket.  

Egy hónap alatt összesen 35 jegyzőkönyv készült a szabálysértésekről. A rendőrök azt üzenik a sajtón keresztül, hogy „nehéz idők várnak a fegyelmezetlen sofőrökre”, az ellenőrök nem fognak szemet hunyni a szabálytalankodások felett.

Függetlenül attól, hogy gépjárművezetőkről vagy kerékpárosokról, esetleg gyalogosokról van szó, a lakosoknak nem árt tudniuk, hogy a közlekedési törvénykönyv (Codul Rutier) értelmében, a kerékpárutakon parkoló gépjárművezetőket 290 lejre büntethetik, ehhez hozzáadódik két büntetőpont (puncte de penalizare) is.  

Florin Barna, a Helyi Rendőrség vezérigazgatója elmondta, az elkövetkező hetekben még szigorúbban ellenőrzik a szabályok betartását, és bizony nem lesznek elnézőek a kihágásoknál.

Arad municípiumot mintegy 130 km-en hálózzák be bicikliutak, egy részüket helyi finanszírozásból, a többit európai uniós pályázat révén létesítették. És bár a városvezetők szerint az utakat átadták, folyamatosan érkeznek panaszok a minőségükre. De a forgalom szempontjából az egyik legnagyobb problémája a városnak a parkolóhelyek hiánya. Emiatt pedig gyakran előfordul – sőt a városnegyedekben rendszeres jelenség –, hogy az autókat a tulajdonosok a kerékpárutakon „pihentetik”. Teszik ezt azért, mert gyakorlatilag máshol nem találnak helyet. Ilyen helyzetben vannak például azok a saját garázzsal vagy az autók tárolására alkalmas udvarral nem rendelkező gépjármű-tulajdonosok, akiknek közvetlenül a lakóháza előtt húzódik a kerékpársáv. Ők szinte kivétel nélkül a sávon hagyják autóikat. A rendőrség felhívásából és a törvénykönyv előírásaiból kiindulva, gyakorlatilag őket napi szinten büntethetik. Alternatívát azonban nem nyújtanak számukra.  


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'