JelenHaz
Vasárnap, 2019. március 24., 02.36

Nehezen, de megszavazták, hol fog állni a Nagy Egyesülés emlékműve

Nehezen, de megszavazták, hol fog állni a Nagy Egyesülés emlékműve
Nehezen, de megszavazták, hol fog állni a Nagy Egyesülés emlékműve

Hosszas szóváltások közepette hétfőn a Városháza Ferdinánd Termében tartott tanácsülésen egyhangúlag megszavazták a Nagy Egyesülés emlékműve végleges felállításának helyét. Florin Codre alkotása tehát a megyei tanácsnak otthont adó épület környékén lévő területen, a városligeti tó szomszédságában fog állni.

A tanácsülés heves szóváltásokba torkollott, miután a PSD–ALDE-csoport képviselői magyarázatokat kértek a városvezetőktől (a polgármester hiányzott, Bognár Levente és Călin Bibarț alpolgármesterek helyettesítették) a technikai részletekről, illetve arról, hogy kié a legnagyobb felelősség az emlékmű felállítását illetően. Az ülésen a megyei kormányhivatal (prefektúra) vezetője, Florentina Horgea prefektus szerette volna tudni, mikor készül el az összes dokumentáció. Erre pontos választ nem kapott, Radu Drăgan főépítész csupán annyit mondott, az érintett zöldövezet „kész” újabb szobrok befogadására, így nem lesz szükség újabb Zonális Városrendezési Tervre (PUZ), esetleg csupán egy kisebb tanulmányra, ami nem vesz annyi időt igénybe.

Călin Bibarț alprefektus igyekezett megértetni a jelenlevőkkel, hogy a Bukaresti Törvényszék végleges határozata értelmében az emlékmű elkészítésére, leszállítására és felállítására vonatkozó kötelezettségek Florin Codre képzőművészt terhelik. A minisztérium, a szerződés és a törvényszéki végzés értelmében, idén április 10-én kérte a művésztől az alkotás Aradra szállítását.

A törvényszéki végzésről a Kulturális Minisztérium április 14-én, szombaton tájékoztatta az aradi polgármesteri hivatalt. Ez kellett ahhoz, hogy végre szavazásra bocsáthassák a határozattervezetet.

A képzőművészeti alkotás elkészítésére még 2007-ben írtak ki pályázatot, melyet végül Florin Codre hazai szobrászművész nyert meg. Eredetileg a szoboravatást 2012-re ütemezték be, a kezdeti elképzelések szerint az emlékműt a városligeti tó közepén kellett volna felállítani. Az első helyszín alaposan kiverte a biztosítékot a városvédő civilszervezetek körében, majd a városvezetés további helyszíneket jelölt meg, mint például a Katedrális teret (nagypiac) vagy a Városháza előtti részt. Utóbbi ellen a forradalmárok tiltakoztak, hisz az új emlékmű elhelyezéséhez a ’89-es véres események aradi hőseinek emlékére felállított jelenlegi obeliszket kellett volna eltávolítani.

Az Arad Municípiumi Polgármesteri Hivatal a tanácsülést követően, hétfőn délután sajtóközleményt bocsátott ki, melynek értelmében Arad város kötelessége biztosítani a szobor művészeti érvényesülését és ennek érdekében elkészíteni a szükséges műszaki-gazdasági dokumentációkat. Az érintett zöldövezet átrendezése egyébként már régóta szerepel az aradi önkormányzat tervei között, áll a közleményben.

Călin Bibarț aradi alpolgármester sajtóközleményt adott ki, melyben azt nyilatkozta: Arad város teljesítette a kötelezettségeit, kíváncsian várják, mikor vehetik át a szobrot. Elmondta, örülne, ha az emlékművet sikerülne idén felállítani, ez azonban a kulturális tárcától függ, illetve a művésztől, aki megnyerte az állam meghirdette pályázatot. Hozzátette, félő, hogy a szaktárca és az alárendeltségében működő szervek nem fognak eleget tenni kötelezettségüknek, tekintve, hogy eddig is állandó csúszások jellemezték a folyamatot.  

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'