Szombat, 2018. december 15., 08.49
Mozgalmas közgyűlés Majláthfalván

Nem akarnak új utcaneveket

A majláthfalviak szép számban vettek részt a közgyűlésen
A majláthfalviak szép számban vettek részt a közgyűlésen

Amint azt előzetesen meghirdettük, szerdán tartotta közgyűlését az RMDSZ majláthfalvi szervezete. A kezdési időpont előtt fél órával a helyszínre érkezett Péró Tamás RMDSZ-megyei ügyvezető elnök, megyei tanácsos autóval végigjárta mindazokat a majláthfalvi utcákat, amelyek Arad Megye Tanácsának a támogatásával kaptak aszfaltburkolatot, de megtekintette a megyei fórum támogatásával felújított kultúrotthont, sőt a római katolikus templomba is ellátogatott. Itt ft. Miklós Csaba plébános megmutatta a templom belsején, illetve kívül zajlott munkálatok eredményeit, a híveknek azon igényét tolmácsolta, miszerint a parókia és a templom közötti, a műúttól a járdáig terjedő részen térkővel burkolt parkoló megépítésére lenne szükség.

 

 

Beszámolók

 

Az iskola egyik tantermében szép számmal egybegyűlt tagságot a közgyűlés megnyitójában Andresz József RMDSZ-elnök, alpolgármester üdvözölte, illetve köszöntötte az aradi vendéget.

Ezt követően ismertette a napirendet, ami a 2017-es évről szóló tevékenységi és pénzügyi beszámolóból, illetve az áprilisban esedékes megyei közgyűlésre történő küldöttek megválasztásából állt. Az alpolgármester tevékenységi beszámolójára részletesen visszatérünk, de a szerdai, falugyűlésnek is beillő közgyűlésen komoly vitát váltott ki az törvény értelmében meghozott községi tanácsi határozat, miszerint átnevezik az utcákat és újraszámozzák a házakat. Az új román, illetve magyar utcanevek, de az utcasarkokról induló, egyik oldalon páros, a másik oldalon páratlan újraszámozás is elégedetlenséget váltott ki a jelen lévők körében, akik ragaszkodnának a régi, megszokott utcanevekhez. Sipos György nagygazda, leköszönt megyei tanácsos bejelentette: megóvják a majláthfalvi utcáknak a lakosság megkérdezése nélkül történő elnevezését, újraszámozását.

A pénzügyi Beszámolót Bányai Mónika iskolaigazgató, községi tanácsos ismertette. A továbbiakban megválasztották az április 21-én, Aradon megtartandó megyei küldöttgyűlésre utazókat: tisztségeik okán Andresz József és Bányai Mónika mellett Sipos Györgyöt, Nyári Istvánt és Molnár Andrást delegálták.

 

 

Vékony megyei költségvetés, kisebb támogatás

 

Köszöntő szavai után Péró Tamás megyei ügyvezető elnök köszönetet mondott a majláthfalviaknak a választásokon tanúsított támogatásért, majd kifejtette: most már öröm a faluba jönni, ahol az utóbbi időben jelentős fejlesztések történtek, amelyekkel a település eljutott arra a szintre, amit meg is érdemel. Majláthfalvára 2016-ban 15 ezer lej érkezett a templom felújítására, ugyanakkor 100 ezer lejt fordítottak a kultúrotthonéra, továbbá 385 ezer lej jutott községi utak korszerűsítésére. 2017-ben 87 ezer lej jutott a kultúrházra, a Monostortól Temes megyébe vezető útra 300 ezer lej, továbbá 15 ezer lej a falunapra. Idén viszont Arad Megye Tanácsának a tavalyinál mintegy 40%-kal kisebb a költségvetése, ezért községi utakra szinte semmit nem fordíthatnak, így a tavalyi 87 ezer lejhez képest idén csupán 42 ezer lej jut a Fenlak felé vezető útépítés folytatására, illetve 13 ezer lej a Majláthfalvi Falunapra. A továbbiakban az Európai védelmet jogainknak címmel zajló aláírásgyűjtést, illetve az anyaországi választásokra történő regisztráció kérdéseit érintette.

A falugyűlésnek is beillő majláthfalvi RMDSZ-közgyűlés könyvbemutatóval, illetve egy pohár bor, üdítő melletti baráti beszélgetéssel zárult.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'