JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 21.37
Az idősek felé fordult a figyelem

Nem csak a húszéveseké a világ

Nem csak a húszéveseké a világ
Nem csak a húszéveseké a világ

Az idős emberek felé fordult a figyelem a IX. Hunyad Megyei Magyar Napok dévai zárórendezvényén. Az RMDSZ Dévai Nőszervezete meghitt ünnepség keretében köszöntötte a helyi magyar közösség idős tagjait, akik példát szolgáltatnak az értékek, anyanyelvünk, hagyományaink éltetésében, továbbadásában. Kun-Gazda Kinga-Viola megyei és helyi nőszervezeti elnök nagy szeretettel szólt az ünnepeltekhez, majd felolvasta Winkler Gyula EP-képviselő elismerő és bátorító levelét, melyet a Hunyad megyei idős magyar emberekhez, a nagymamákhoz és nagypapákhoz címzett. Kedves szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket Pogocsán Ferdinánd alpolgármester is, aki örömmel nyugtázta, hogy a Dévai Magyar Ház jókora előadóterme ezúttal is szűkősnek bizonyult.

 

Az ünnepségen unokák is jelen voltak. A Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai megható versekkel köszöntötték a nagymamákat, nagypapákat, hálás szeretetükről biztosítva őket. A meghatódottság könnyeit a dévai Szivárvány Nyugdíjasklub énekkara szárította fel, a Nem csak a húszéveseké a világ! dallal éneklésre bírva a jelenlévők apraját-nagyját.  A jókedvet tovább fokozta a nyugdíjas-induló és a népdalra íródott nyugdíjas-ének: (...) Megismerni a nyugdíjast szegény konyhájáról, ütött-kopott fazakában fővő csirkelábról. Hej, idős korban úgysem szabad nehéz ételt enni, de a drága gyógyszer nélkül szabad tönkremenni (...).

A síró-nevető dalok után a dévai református egyházközség kórusa Isten örök jelenlétére és kegyelmére irányította az egybegyűltek figyelmét, Rátoni Csaba református lelkipásztor Ézsaiás könyvéből idézte Isten bátorító szavát:  Vénségetekig ugyanaz maradok, ősz korotokig én hordozlak! Én alkottalak, én viszlek, én hordozlak, én mentelek meg. Koppándi Júlia unitárius lelkész a zsoltárok könyvéből hozott köszöntő gondolatot: Mert megparancsolja angyalainak, hogy vigyázzanak rád minden utadon, kézen fogva vezetnek téged, hogy meg ne üsd lábadat a kőben. A lelkésznő hálát adott az idős emberekért, akik kicsi gyermekeknek raktak fészket a jó Isten szívében és akik önzetlen, meleg szeretetükkel megsejtetik mindannyiunkkal, hogy milyen a jóságos Atya szeretete, végtelen kegyelme.  Fr. Főcze Bonaventúra római katolikus plébános a szeretet himnuszát idézte: a szeretet türelmes, jóságos ... nem viselkedik bántóan. Fontos, hogy ezt a türelmes és jóságos szeretetet sugározzuk mindannyian az idős emberek felé –  hangsúlyozta a plébános.

A meghitt hangulatú ünnepség szeretetvendégséggel zárult. A zsúfolásig telt teremben terített asztalok mellett mosolygós, örömteli idős emberek ültek, akik az ünnepség során megérezhették: szeretik őket és fontosak a közösség számára. És a megtapasztalt szeretet mellett a nőszervezet, illetve a dévai kézművesek jóvoltából varrottas levendulás zsákocskát vihettek magukkal emlékül.  


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'