Szombat, 2018. október 20., 11.24

Nem fizetnek többet a távfűtésért a temesváriak

Emelte a hőenergia árát és fűtés-szubvenciókat a városi tanács
Emelte a hőenergia árát és fűtés-szubvenciókat a városi tanács

A temesvári önkormányzat keddi ülésén jóváhagyták a Colterm vállalat által előállított hőenergia árának emelését, de az előfizetők nem fizetnek többet a távfűtésért, mint a tavaly, mert a városháza 10 millió lej értékű szubvenció-többletet szavazott meg a Colterm számára. A városháza 2017-ben összesen 55 millió lejjel támogatja a temesvári Colterm előfizetők fűtési költségeit.

A lakossági fogyasztók továbbra is 242 lejt fizetnek egy gigakalória hőenergiáért, akárcsak az előző években. A reális ár (398,49 lej/Gcal) és a fogyasztói ár közötti különbséget (156 lej) a városháza állja.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne támogassuk a lakosság fűtési költségeit – nyilatkozta a temesvári polgármester –, ha megszűnnének a szubvenciók, a fogyasztók nagy része lecsatlakozna a távfűtésről. Jelenleg 65 000 előfizetője van a Coltermnek, ha a többség átállna a gázfűtésre, sokkal nagyobb lenne a levegőszennyezés a városban és a távfűtő vállalat csődbe menne”. Nicolae Robu szerint a Colterm erőfeszítéseket tesz a távfűtés hatékonnyá tétele érdekében és ha nem lennének a „történelmi adóssságok”, akár nyereséges is lehetne. Az adósságokat a polgármester szerint csak a kormány közbelépésével számolhatnák fel, de ehhez jelenleg nincsen meg a politikai akarat.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'