JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 16.44
Új dialízis központ Vajdahunyadon

Nem kell már Dévára ingázni

(Fotók: primariahunedoara.com)
(Fotók: primariahunedoara.com)

E hét elejétől nem kell már Dévára ingázniuk dialízisre a veseelégtelenségben szenvedő vajdahunyadi pácienseknek.

A helyi kórházban 60 000 lejes önkormányzati támogatással újították fel, bővítették a dialízis központot, melyben immár öt performáns gépezet biztosítja a páciensek ellátását. – Az utolsó generációs gépek bérlése havonta 8200 lejbe kerül. Négy gép folyamatosan működésben lesz, egy pedig tartalékként szolgál, ahogyan a törvény előírja – közölte az új dialaízis központ átadása alkalmával Dan Bobouţanu polgármester, hozzátéve, hogy a páciensek egyszeri kezelése 496 lejbe kerül, amit a biztosító megtérít.

Radu Budea, kórházigazgató elmondta: jelenleg 30 vajdahunyadi személy szorul rendszeres dialízisre, számukra nagy könnyebbséget jelent, hogy helyben megkaphatják a kezelést.

A kórházigazgató szerint az egészségügy intézményben további fejlesztések várhatók. Az épületben működő hat lift közül csupán egyet cseréltek le a közlemúltban, további öt társát még 1968-ban helyezték üzembe, a kórházépítés idején. – A liftek lecserélésére 680 000 lejt különítettünk el a kórház költségvetéséből. A versenytárgyalások már lezajlottak, hamarosan elkezdődik a munkálat – nyilatkozta a kórházigazgató. Elmondta továbbá: igyekszik mindent megmozgatni a szaktárcánál, hogy még idén folytathassák a vajdahunyadi kórház intenzív osztályának felújítását. – A munkálat 2015-ben kezdődött el, és 60 százalékban meg is valósult. Azóta azonban leállt a finanszírozás. Ezt a fejlesztést mielőbb folytatni szeretnénk – hangsúlyozta a kórházigazgató. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'