Csütörtök, 2018. december 13., 20.11

Nem lesz nyári és téli időszámítás

Nem lesz nyári és téli időszámítás
Nem lesz nyári és téli időszámítás

A többség szavazatának hála az Európai Unió úgy döntött, hogy az év többé nem lesz két időszámításra osztva – esélyes, hogy március végén nem kell majd előre állítanunk óráinkat. Tavaly Litvánia egy olyan kérvényt nyújtott be az Európai Parlamentbe, mely szerint kérvényezte a nyári időszámítás eltörlését: hozzátették, hogy a lakosság többsége butaságnak találja, hogy évente kétszer kell átállítani az órát fölöslegesen.

A módosító határozatot csupán 70 parlamenti képviselő szemléltette, miután több egyesület is kijelentette, hogy az időátállításnak káros hatása van az emberi szervezetre. A Parlament tagjai egy alapos kivizsgálásra kérték fel az Európai Bizottságot, indokolják meg a rendszer előnyeit és hátrányait, és ha szükséges, akkor ennek érdekében cselekedjenek. A képviselők több változatot is bemutattak: az egyik fő hátrány a fizikai és biológiai kellemetlenség – az órát évente kétszer kell átállítani, ennek pedig nincsenek pozitív hatásai semmilyen szempontból sem. A másik jelentős ok a tévhitként elkönyvelt energiaspórolás volt: sokan hitték azt, hogy a hosszabb nyári napokon több energiát lehet megspórolni, de több tanulmány is az ellenkezőjét bizonyította be – az idő átállításával egyáltalán nem történik ilyesmi.

Az 549 jelenlévő képviselő jóval több, mint felének (384 személy) a szavazatával eldőlt, hogy ezentúl az időszámítás egységes marad, eltörlik a nyárit és helyette a téli időszámítás marad meg. Ahhoz azonban, hogy ez már idéntől életbe lépjen, a tagországoknak, így Romániának is el kell fogadnia és jogszabályrendszerébe beépítenie az uniós irányelvet.

Az óraátállítás rendszerét az Egyesült Államok egyik leghíresebb politikusa, Benjamin Franklin vezette be a 18. században háborús szükségletként. Európában Németország és az Osztrák–Magyar Monarchia vette át legelsőként a rendszert 1916-ban azzal a céllal, hogy a fegyvergyártáshoz szükséges széntartalékon spórolni tudjanak.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Ardelean Erzsebet / Szombat, 2018. február 17., 12.01 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Szerintem is legyen! Rosszul érint mindenkit ez az idoatallas
Hozzászólt: kovács attila / Csütörtök, 2018. február 15., 02.24 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Legyen nyári időszámítás,mert szükség van az esti világosságra!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'