JelenHaz
Kedd, 2019. június 25., 13.03

Nem sikerült az alpolgármester-csere

Nincs túl víg hangulat a dévai tanácsban
Nincs túl víg hangulat a dévai tanácsban

Nem sikerült lecserélni tisztségéből Răzvan Mareş PSRO-s dévai alpolgármestert a pénteki dévai tanácsülésen. Bár felettese, a liberális színekben tavaly ősszel megválasztott Florin Oancea polgármester bevetette szokásos politikai arzenálját: a vádaskodást és sebtében összehívott tanácsülést. A megjelenő 20 tanácsos közül azonban csupán nyolcan szavazták meg a 35 korábban meghirdetett napirendi pont mellé csatolt három új napirendi pontot, melyből kettő Mareş leváltását, illetve új alpolgármester megválasztását szorgalmazta. A városatyák többsége (kilencen) tartózkodtak, arra hivatkozva, hogy egy ilyen jellegű határozattervezetet idejében kézhez kell kapniuk ahhoz, hogy megfelelő döntést hozhassanak. Három tanácsos pedig határozott nemmel szavazott. Így már a tanácsülés elején nyilvánvalóvá vált, hogy a lecserélési terv meghiúsul.

A sikertelen próbálkozás rányomta bélyegét a teljes további tanácskozásra. Az első – gondosan előkészített, közérdekű – napirendi pontok indokolatlanul hosszú viták nyomán kerültek csak feltételes elfogadásra, azzal a felkiáltással, hogy a soron következő tanácsülésen visszatérnek még rájuk. A napirenden harmadikként szereplő, városi közszállítást szabályzó határozattervezet megszavazása előtt a polgármester a hosszas vitákra hivatkozva hirtelen szünetet hirdetett, amely természetesen jó alkalomnak bizonyult a sajtónyilatkozatokra. Florin Oancea polgármester kijelentette: nem fog lemondani arról, hogy Răzvan Mareş alpolgármestert eltávolítsa tisztségéből. – Kitartó vagyok e téren. Răzvan Mareşnak nincs mit keresnie a dévai közigazgatásban. Teljesen más gondolatai vannak. Nem tudok vele dolgozni. Nem bízom meg benne – fogalmazott a polgármester, majd hosszas kampányszöveg után azt állította: Mareş közvetlenül a tanácsülés előtt azzal fenyegette, hogy „nem nyugszik, amíg meg nem öli őt” (Oanceát – szerk. megj.). E kijelentése után a polgármester már le is fújta volna a szünetet, de annyi idő maradt, hogy néhány mondatban Mareş is nyilatkozzon a sajtónak: „Isten őrizzen! Azt hiszem, a polgármesternek jelentkeznie kellene egy pszichológiai vizsgálatra. Amúgy minden megválasztott képviselő esetében jó lenne egy ilyenfajta vizsgálat. Ha a polgármester cirkusszá kívánja alakítani a dévai tanácsot – és látják, hogy mi folyik itt –, akkor hát tegye. Mi igyekszünk továbbra is a közigazgatásra figyelni, de nem fogadhatjuk el a suttyomban előkészített tervezeteket.”

A rövid, egymásnak feszülő nyilatkozatok után a tanácsülés folytatódott, a városatyáknak további 32 napirendi pontot kellett megvitatniuk, miközben kiderült, többségük nem igazán tanulmányozta át a határozattervezeteket.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'