Vasárnap, 2018. december 16., 10.20

Nemes Mátyás érdekfeszítő előadása Aradon

Nemes Mátyás biodinamikus gazda előadásával, széles körű ismereteivel elbűvölte a hallgatóságot
Nemes Mátyás biodinamikus gazda előadásával, széles körű ismereteivel elbűvölte a hallgatóságot

Kedden 18 órától a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében tartott előadást a 2015. év magyar biogazdájának választott Nemes Mátyás. A szép számban egybegyűlt közönséget Mihály Gábor, a Gabotti Prima Materia cég ügyvezető igazgatója üdvözölte, egyben köszönetet mondott a Főgimnázium vezetőségének a vendéglátásért. Nagy vonalakban ismertette az általa vezetett vállalkozás tevékenységét, ami a természetes gyógymódoknak az alkalmazására, illetve két őselemnek a használatára irányul. Egyik a só, aminek az alkalmazására Parajdon létrehoztak egy sópincét, ahol mindenfajta só-terápiát alkalmaznak, illetve a Pi-víz gyártásával, annak forgalmazásával foglalkoznak. Mivel a filozófiájuk szerint a gyógyító elemek használatához tudásnak is járulnia kell, ezért az őselemek hatékony használatának az előmozdítása érdekében hívta meg az embereket. Mert a német Rudolf Steiner már 1924-ben megmondta: „Ameddig a táplálékunk nem fog segíteni abban, hogy egészségessé, szabaddá váljunk, amilyennek az embernek lennie kell, addig az emberiség nem fog megmenekülni”.

Az akkor elmondottak manapság aktuálisabbak, mint valaha, ezért hívta meg Nemes Mátyás bio-dinamikus gazdát, aki az egészséges táplálkozás terén Magyarország egyik legavatottabb szakembere. Tekintve, hogy a jelen lévők közül eddig senki nem hallott Nemes Mátyásról, Mihály Gábor bemutatta, hogyan ismerte meg a szakembert. Maga a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végzett egy tanfolyamot, melynek során kapott egy névsort azoknak a biogazdáknak a neveivel, akiknél a gyakorlati oktatáson kívánnak részt venni. Mivel a névsorról senkit nem ismert, egy osztálytársával együtt találomra Nemes Mátyást választották. A nála megjelent további hallgatóknak nem ásót adott a kezébe, hanem egy teremben bioenergiákról, a Holdról, a bolygókról, a közöttük lévő összhangról, rezgésekről, mindenfajta elemről, vízről, preparátumokról, baktériumokról és másokról beszélt. Első hallásra, az elmondottakból alig értett valamit, ezért az agyában megfordult: mit keres itt? Talán jobb lesz hazamenni… Egy belső hang viszont azt mondta: itt a helye, meg kell tanulnia az elmondottakat, mert itt az igazi tudás!

Nemes Mátyást a mentorának tekinti, aki mindenben szívesen segíti nem csupán őt, hanem a hozzá forduló több biogazdát is. Ugyancsak Nemes Mátyás ismertette meg Fülöp professzorral, aki a Pi-technológiáknak a feltalálója.

 

Előadás

 

Nemes Mátyás mosolyogva hárította el a dicséretet, kijelentve: ha először ülne itt, megkérdezné, ki is Rudolf Steiner és mit jelent a Pi-technológia?

Ami Steinert illeti, az úgynevezett Ipari Forradalom kezdetén az emberek rájöttek, hogy elveszítették a közvetlen kapcsolatot az őket övező környezettel, valami megszakadt, mert minden addig felfedezett dolgot újra felfedeztek, a tudásanyagot átnevelték.

Tehát eltűnt egy meglévő tudásanyag. Rudolf Steiner az antropozófiával (emberbölcsesség) kapcsolatos munkájáról, előadásairól volt ismert, 20 év alatt 200-nál több könyvet írt, amelyekben emberbölcsességi mentalitást valósított meg. A bio-dinamikus tanfolyamokon a maga oktatója Mezei Ottóné 10-10 oldalt olvasott fel a több mint 200 oldalas könyvekből, amelyekből az elején úgy nem értett semmit, ahogyan csak kellett… Az előadásokkal párhuzamosan elolvasott 2-3 Steiner-könyvet, és kezdett derengeni, miről is van szó. Gyakorlatilag arról: hogyan tudjuk a saját környezetünket visszahelyezni az iparosítás előtti természetes állapotába.

Tulajdonképpeni előadása előtt megkérdezte: a jelen lévő kerttulajdonosok közül hányan nem használnak vegyszert? Megállapítása szerint, a 20%-uktól megkérdezte: miért nem használnak; illetve az iskolában tanultakon túlmenően, mit jelent a Pi, vagy a Pi-víz, esetleg a Pi-energia? Az valójában életvizet, illetve élet-energiát, de a 60-as számot is jelenti. Utóbbi szerint a Székelyföldön a nagyobb városok nagyjából 60 kilométernél közelebb fekszenek egymástól, mert a távolság egynapi járóföldnek felel meg. Minden Pi-vel kezdődő szavunk az életerőhöz kapcsolódik.

A mezőgazdasággal igen szoros kapcsolatban van a Rudolf Steiner-féle gazdálkodási módszer, de a Pi-technológián alapuló módszer is, ami azt jelenti: az életerőnk adott esetben megsokszorozódhat.

Nem véletlenül van az EU-nak az ökológiai gazdálkodásra irányuló rendelete, aminek nyomán a tagországok is megalkották a maguk hasonló elképzeléseit. Megszületett az ökológiai gazdálkodás követelményrendszere, illetve a tevékenység támogatási formái is.

Nemes Mátyásnak a kétórásra nyúlt bio-dinamikus előadása az ökológiai gazdálkodási ismeretei mellett számos természettudományi ismeretet is megcsillogtatott, amelyek első hallásra talán érthetetlennek is tűnhettek, de a gazdasági-társadalmi hasznosságuk és fontosságuk bizonyára megérdemelne egy több részből álló előadássorozatot. Az előadás végén, a helyszínen díjmentesen Pi-vízzel szolgáltak, illetve vásárolni lehetett a tudósítás elején említett cég készítményeiből.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Munkuc Kornél / Szombat, 2018. február 17., 17.55 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Szives figyelmükbe ajánlom az alábbi cikket a témában. Sajnálom a sok átvert aradi nyugdíjast akik áhitattal itták az előadó szavait. Szomorú hogy a Nyugati Jelken ehhez partner volt.

http://www.origo.hu/tudomany/20171109-magyar-tudomany-unnepe-altudomanyos-csalasok-es-atveresek-leleplezese.html
Hozzászólt: Wisnovszky Adrián / Szombat, 2018. február 17., 17.45 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Egyszerűen felháborító hogy ekkora marhaságoknak biztosít nyilvánosságot az újság, Ennek a sarlatánnak a hüvösön a helye nem az előadó teremben.
Balta János ez egyik kedvenc aradi újságíróm de ezzel a cikkel nagyon mellé fogott.
Még egy elemist is nehezen lehet beetetni ekkora áltudományos handabandával. Persze az ökológiai gazdálkodás nagyszerű dolog, ettől tűnhet valósnak a sok bla bla és éppen ezért veszélyes mert a kevésbé művelt ember egy szintre helyezi a két dogot. Itt van egy a témába vágó cikk, de a szegedi előadás a youtube-on is megtalálható.

https://index.hu/tudomany/2017/11/09/az_akademian_lepleztek_le_a_csodavizes_atvereseket/

Ma az internet korában nem nagy erőfeszítés utána nézni a dolgoknak és ezt el is várom az újságomtól, de ismétlem, egy átlagos műveltség már elég ahhoz hogy az ember rájöjjön mekkora hülyeséget próbálnak beadni neki.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'