MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 11.52

Német beruházás Piskin

Emil Rîşteiu polgármester. Közel egy évig versenyzett más településekkel, amíg elcsábította a Boscht
Emil Rîşteiu polgármester. Közel egy évig versenyzett más településekkel, amíg elcsábította a Boscht

Több mint 100 millió eurót fektet be a német Bosch konszern a Hunyad megyei Piskin, jelentette be Emil Rîşteiu, a város polgármestere. A német konszern teljesen új termelőüzemet épít fel 110 millió eurós befektetéssel, ahol 2020-tól mosógépeket fognak gyártani.

Mindezeket Rîşteiu csütörtökön jelentette be nyilvánosan, miután a német konszern meghozta a döntést. Elmondása szerint a tárgyalások még tavaly májusban kezdődtek el, azóta több mint 130 elektronikus levélváltás volt a felek között, 30 gyűlést tartottak, 20 oldalnyi tájékoztatást nyújtottak a németeknek és majdnem 100 dokumentációs anyagot készítettek el.

Egyszóval Piski városvezetése megküzdött a beruházásért, főleg hogy a németországi konszern máshol is érdeklődött, illetve puhatolózott. Hunyad megyében, például Déván, Vajdahunyadon és Pusztakalánon, a nagy rivális azonban a Brassó megyei Fogaras volt, csak az utolsó pillanatban dőlt a mérleg nyelve Piski javára.

A polgármester szerint végül a szakképzési adottságok döntöttek Piski mellett, a németek ugyanis nagy hangsúlyt fektettek erre. Piskin és Déván megfelelő műszaki középiskolák működnek, Vajdahunyadon pedig műegyetem is, amely a mérnököket biztosíthatja. A másik fontos tényező az infrastruktúra, Piski mellett halad el a dél-erdélyi autópálya, Fogarasnak viszont nincs összeköttetése a pályához.

A német konszern végül 40 hektárt vásárolt meg Piski határában, pontosabban az autópálya, a 7-es és 66-os országutak kereszteződése mellett, ahol zöldmezős beruházásként termelő csarnokot és adminisztratív épületeket építenek fel. Az építkezési munka már a nyáron elkezdődik, 2020-ra pedig beindul a mosógépgyártás. Ezáltal Románia lesz a negyedik európai ország, ahol a Bosch konszern termékeit állítják össze, a németországi, lengyelországi és spanyolországi hasonló üzemek mellett. Rîşteiu szerint ezáltal 700 új munkahely létesül, a városkassza bevételei pedig vélhetően 20-25%-kal növekednek.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'