50%-os árzuhanás
Péntek, 2019. július 19., 04.34
Tanévzárás a magyar osztályokban

Német és magyar nyelven adtak pecsétes oklevelet

A gyerekeket két oldalról „őrzi” Bálint Erzsébet és Hategan Márta
A gyerekeket két oldalról „őrzi” Bálint Erzsébet és Hategan Márta

A Diaconovici-Tietz Líceumban, ahol a magyar gyerkőcök osztályai is működnek évről évre egyszerűsödik a tanévnyitók és tanévzárók műsora, ami részben rödidíti ugyan az ünnepi perceket, de az ünneplés minőségének a rovására megy.

Míg pár évvel ezelőtt csak a „kiskutya” nem volt hivatalos, illetve jelen ezeken a rendezvényeken (rendőrfőkapitány, csendőrparancsnok, polgármester, tűzoltó tiszt, vallásfelekezetek papjai, tanfelügyelő, prefektus vagy alprefektus stb.), addig az idei tanévzárón az iskolaigazgató mellett még az aligazgató is csak civilben volt jelen.

A „nagykutyák” jelenlétének szükségességén lehetne vitatkozni, de a kisebbségi tanfelügyelőnek – hivatalosan vagy hívatlanul – ott lett volna a helye (bár megeshet, hogy valamelyik vidéki, teljesen kisebbségi iskolában volt).

Mircea-Iacob Meila igazgató rövid beszédben köszöntötte a diákságot és a tanári kart, majd az osztályfőnökök következtek az oklevelek és ajándékok kiosztásával, amely során a mi gyermekeink is megkapták a román nyelvű elismerő okleveleket.

A német és a magyar nebulók anyanyelvű okleveleket is kaptak, de azokra nem lehetett az iskola bélyegzőjét tenni, mert az igazgató szerint – akinek a szavában még véletlenül sem kételkedünk – erre nem kaptak engedélyt.

Az oklevélre méltó magyar tanulók a magyar okleveleket és az ajándékokat az osztályaiukban vették át Bálint Erzsébet és Haţegan Márta tanerőktől.

Az ajándékcsomagban meséskönyvek, kifestős füzetek voltak, de az arra legérdemesebbek egy-egy iskolatáskával térhettek haza.

A városban sokezer szál és csokor eladott virágból a magyar iskola gyermekei is a tanítónőket virágcsokrokkal köszöntötték, amelyeket a megajándékozottak örömmel vettek át boldog vakációt kívánva nekik.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'