JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 21.43

Női szerep, családtámogatás a dél-erdélyi szórványban

Női szerep, családtámogatás a dél-erdélyi szórványban
Női szerep, családtámogatás a dél-erdélyi szórványban

A külhoni magyar családok támogatását célzó Köldökzsinór programot ismertették csütörtök délután a dévai Magyar Házban. A IX. Magyar Napok Keretében zajló kerekasztal-beszélgetésen szervezőként vett részt Batthyány Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnök asszonya és három munkatársa, támogatóként Kolozsi Tibor, a Magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság erdélyi képviselője, partnerekként pedig a helyi magyar közösség képviselői.

A családoknak szóló rendezvény közvetlen hangulatban zajlott. Batthyány Schmidt Margit röviden ismertette a 2013-ban alakult Magyar Női Unió Egyesület célkitűzéseit, melyben központi szerepet kap a vidéki nők támogatása – családalapítás, gyermeknevelés, munkavállalás, vállalkozás terén. Köszöntőjében hangsúlyozta: ma nagyobb szükségünk van az Istenbe vetett hitre, a családra, a nemzetre, a földre és a közösségre, mint gondolnánk. Mert ez az öt sarokkő az, melyek megvédenek bennünket, s menedéket, biztonságot nyújtanak a romboló ideológiák viharos széllökéseiben. Ez az öt sarokkő az, melyet a Magyar Női Unió alapértékeinek tekint.

Továbbá bemutatásra került a magyar kormány által 2018. január elsejétől bevezetett Köldökzsinór program mely a 2017. június 30. után Magyarország területén kívül született magyar gyermekek családja számára biztosít anyasági támogatást (egyszeri kifizetésben 64 125 forintot, ikreknél 85 500 forintot) valamint Babakötvényként ismert életkezdési támogatást. Mindkét juttatás célja az országhatárokon kívül élő magyar családok gyermekvállalásának támogatása – hangsúlyozta Kolozsi Tibor, a Magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság képviselője.

A rövid, tartalmas felvezetőket követően kerekasztal-beszélgetésre került sor, melyen a helyi közösség képviselői megfogalmazhatták mi az, amit úgy éreznek, hogy biztonságot nyújt a nőnek hivatása megélésében és a családoknak a kibontakozás, növekedés útján. A beszélgetés során sokféle szempont kapott hangot. A dévai magyar tanintézmény vezetői, tanárai, a civil szféra képviselői, valamint Pogocsán Ferdinánd alpolgármester felszólalásaiból kikristályosodott: a mai társadalmi-gazdasági helyzetben rengeteg kihívással szembesül a család, a nő. A fogyasztótársadalom, az anyagi gyarapodás miatti hajsza bedarálja az alapvető emberi értékeket: az Isten ajándékaként kapott élet és az egymás iránti tisztelet.  Az egész európai társadalomra jellemző problémákon túl a dél-erdélyi szórványban szembe kell nézni az elvándorlással, az asszimilációval, nyelvvesztéssel is. Ilyen helyzetben komoly megtartó erőt jelent a mindenkori magyar kormány részéről érkező támogatás, mely 2005-ben lehetővé tette egy önálló magyar iskola elindítását Déván, idén pedig magyar bölcsőde nyithatta meg itt kapuit – fogalmaztak a dévai intézményvezetők. A beszélgetés során arra is fény derült: a külhoni magyar családoknak nyújtott anyagi támogatáson túl rendkívül fontos a magyar társadalom meghatározó egyéniségeinek személyes példamutatása az értékőrzés, a családalapítás, a gyermekvállalás terén. 

– Ezúttal hat állomást felölelő „roadshowra” indultunk, melynek során erdélyi, felvidéki és kárpátaljai közösségeket keresünk fel, hogy ismertessük a magyar családok támogatását célzó Köldökzsinórprogramot. A magyar kormány az idei évet a családok évévé nyilvánította, és ennek szellemében különös figyelmet szeretnénk fordítani a külhoni magyar családokra is. Körutunk részeként október 4-én állunk meg Aradon, ahol hasonló jellegű kerekasztal-beszélgetésre kerül majd sor. Déván úgy érzem nem sikerült közvetlenül megszólítani a célcsoportunkat: a gyermekvállalás előtt álló fiatalokat, családokat, de a beszélgetésen jelen lévők révén betekintést nyertünk az itteni valóságba és megfogalmazódott az a nagyon fontos igény, hogy az idősebb nemzedék, a közösség, a társadalom elöljárói példaadással, közvetlen emberi segítségnyújtással támogassák a fiatalokat a családalapítás, gyermekvállalás terén – összegzett Batthyány Schmidt Margit.

A dévai beszélgetés a helyi Szivárvány nyugdíjasklub tagjainak köszönhetően közös énekléssel zárult, majd a szervezők jóvoltából a jelenlévők megnézhették a magyar filmipar legújabb remekét a Kincsem című családi filmet.  


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'