JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 13.50
Külföldön dolgozó munkakönyve

November 30-ig kell leadni

November 30-ig kell leadni
November 30-ig kell leadni

Több,külföldön élő hazánk fia érdeklődését felkeltette az utóbbi időben egyre jobban terjedő hír, miszerint 2008. november 30-ig le kell adniuk munkakönyvük eredeti példányát az Arad Megyei Nyugdíjpénztárnak. Ha ezt elmulasztják, fenn áll annak a veszélye, hogy a közelebbi vagy távolabbi jövőben esedékes nyugdíjigényléskor nem számítják be a szolgálati időbe a Romániában ledolgozott éveket. Magyarán szólva azokra az esztendőkre nem kapnak nyugdíjat. A probléma az, hogy az érdekeltek többsége nem rendelkezik a munkakönyvvel, az ott maradt a legutolsó romániai munkahelyen. Mi a teendő?

A minden bizonnyal sokakat érintő-érdeklő ügyben megkerestük az Arad Megyei Nyugdíjpénztárt. Florin Săractól, az intézmény munkatársától az alábbi információkat kaptuk:

– Három évvel ezelőtt, 2005. december 22-én jelent meg a vonatkozó jogszabály, az 1768-as kormányhatározat, amelyet az idén, január 16-án kiadott 36-os számú kormányhatározat egészített ki. E jogszabályok előírásainak értelmében, azok a személyek, akik 2001. előtt (azaz a 19-es nyugdíjtörvény életbelépését megelőzően) az országban dolgoztak, kötelesek átadni munkakönyvüket (az eredeti példányt) annak a nyugdíjpénztárnak, amelyhez lakhelyük szerint tartoztak. A munkakönyvhöz kötelezően csatolni kell egy, a romániai személyi számot (CNP) is tartalmazó személyazonossági másolatát. Minderre azért van szükség, hogy az illető személy adatait bevezethessük a nyugdíjpénztár adatbázisába. Ezeket az adatokat használjuk fel nyugdíjigényléskor. A munkakönyv leadási határideje 2008. november 30. Tudomásunk szerint már elkészült egy törvénytervezet a határidő 2009. november 30-ig történő meghosszabbítására vonatkozóan. Hogy mikor kerül jóváhagyásra, nem tudjuk. El kell viszont mondanom, hogy a leadási határidőt már eddig is többször meghosszabbították.

A továbbiakban Florin Sărac elmondta, hogy a munkakönyv címzettjének nem kell személyesen eljárnia, megbízhat valakit, hogy leadja a munkakönyvet és a személyi másolatát. Ha nincs a birtokában a munkakönyv, igyekezzen azt megszerezni a volt munkahelyén. Ott tudják, hogy hol őrzik a hajdani cég, vállalat volt alkalmazottainak munkakönyveit és kérésre ki is adják azt az igénylőnek. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: dovincze / Hétfõ, 2008. november 24., 11.27 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Akik lemondtak a román állampolgárságról, milyen iratot csatoljanak a munkakönyvhöz, azaz nincs romániai személyi számuk, valamint helyileg hová kell benyújtani ezeket? Köszönettel

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'