JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 21.36
Kiállítás a Természetvédelmi Területek Hetében

Nyomok

Hetvenmillió évvel ezelőtt élt dinoszauruszok makettjeit és a Retyezát-hegység ritka állatainak lábnyomait csodálhatták meg az érdeklődők e hét elején Déva központjában. A különleges kiállítást a Hátszegi Geopark szervezte az október 8–14 között meghirdetett Természetvédelmi Területek Hete alkalmából.

A megyeszékhely régi főterén fa állványokon elhelyezett agyagtáblákban lehetett szemügyre venni néhány krétakori állat, illetve a Retyezát Nemzeti Parkban immár több évtizede honossá vált mormoták lábnyomát. –  A mormotákat körülbelül 45 évvel ezelőtt telepítették a Retyezát-hegységbe. Az első párt az Alpokból hozták. Ma már több száz példány él a Déli-Kárpátokban. A mormotákat azonban nagyon nehéz megfigyelni. Rendkívül szemfüles és érzékeny állatok, nem szívesen mutatkoznak az emberek előtt. Életterükről inkább csak járataik alapján lehet következtetni – magyarázta a kiállításon az RNP képviselője. További érdekességként mutatott rá a Nopcsa Ferenc felfedezte Magyarosaurus Dacus törpedinó lábnyomára és a mellette elhelyezett nyomra, melyről egyelőre csupán annyit tudni, hogy a törpedinókkal kortárs állaté volt. A szomszédos faállványokon további hüllő-, medve-, farkas lábnyomokat szemlélhettek a látogatók. – A kiállítás ötlete tulajdonképpen a hegyvidéket járó turistákat figyelmeztető szlogenből született: Csupán a lábad nyomát hagyd magad után!  Szeretnénk, hogy a természetet járók minél nagyobb figyelmet fordítsanak a környezetre, járjanak nyitott szemmel, figyeljék meg a növények, állatok életét, szokásait és okuljanak abból. Hiszen a vadon élő állatok is csupán lábnyomukat hagyják maguk után. Így kellene mi is cselekedjünk, és akkor nem lennének szeméthalmok még a természetvédelmi területeken is – fogalmazott Adina Popa, a Hátszegi Geopark szóvivője.

A látványos kiállítás tegnaptól a Környezetvédelmi Ügynökség (APM) székhelyére költözött, ahol év végéig látogatható az intézmény nyitva tartása idején.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'