JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 22., 13.19

Nyugat-nílusi láz Hunyad megyében is

A megyei közegészségügyi igazgatóság jelentése szerint az elmúlt napokban két pácienst utaltak kórházba e vírusbetegség gyanújával. A piski lakhelyű 73 éves férfi esetében e hét elején megérkeztek a vírus jelenlétét igazoló laboreredmények. A páciens családjának kérésére a férfit Marosvásárhelyre szállították. A Közegészségügyi igazgatóság szóvivője szerint a páciens egészségi állapota stabil volt, kezelése nem igényelt klinikai ellátást, de jogában áll megválasztani kezelőorvosát. Egy másik, 43 éves dévai pácienst a helyi kórházban tartanak megfigyelés alatt szintén nyugat-nílusi láz gyanújával. Az ő esetében a laboreredmények még nem érkeztek meg.

A közegészségügyi igazgatóság közleményében felvilágosítást nyújt a vírusbetegség tüneteiről, illetve terjedési lehetőségeiről.

A nyugat-nílusi láz  szúnyogcsípéssel és vérrel terjed rendszerint állatról emberre. Emberről emberre csupán transzplantáció, vérátömlesztés, vagy szülés során adható át. A betegség legfőbb hordozója és terjesztője az Egyiptomi csípőszúnyog. Embernél a lappangási időszak 3-6 nap. A fertőzés az esetek 80-85%-ában tünetmentesen, 10-20%-ában lázas betegségként zajlik le, a legtöbben nem is tudják, hogy nyugat-nílusi lázuk van, mert az influenzáéhoz hasonló tüneteket mutat: láz, hányinger, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás, fényérzékenység. A nyirokcsomók megduzzadnak, a végtagokon kiütések jelennek meg. Körülbelül egy hét múlva a beteg állapota javul.

Az esetek kevesebb, mint 1%-ában kóros agytörzsi elváltozások jelentkeznek: a vírus gerinc- és agyvelőgyulladást vagy agyhártyagyulladást okozhat, amely az orvostudomány jelenlegi eszközeivel nem gyógyítható és bénuláshozkómához esetenként halálhoz vezethet. Ritka szövődmény még a hepatitis, a hasnyálmirigy-gyulladás, és a szívizomgyulladás. A legveszélyeztetettebbek a kisgyermekek, az idősek és krónikus betegek, gyengébb immunrendszerük miatt  esetükben a fertőzés halállal is végződhet.

Romániában idén 166 nyugat-nílusi fertőzést vettek nyilvántartásba, a vírusos megbetegedés nyomán 17 páciens életét vesztette.

A Hunyad megyei Közegészségügyi Igazgatóság felszólította a helyi önkormányzatokat, hogy a vírus terjedésének megakadályozása végettfordítsanak fokozott figyelmet a rovartalanításra. A dévai önkormányzat tegnap bejelentette: szeptember 14 és 20 között újra átfogó rovartalanítást végeznek a városban. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'