JelenHaz
Szombat, 2019. december 14., 21.14

Oancea városfejlesztési tervei

Gyalogos turisták a dévai várban. Nekik is fizetniük kell
Gyalogos turisták a dévai várban. Nekik is fizetniük kell

A dévai önkormányzat idén 13,2 millió lejt különít el saját forrásaiból városfejlesztésre, amennyiben a helyi tanács elfogadja Florin Oancea polgármester költségvetés-tervezetét. Erről maga a polgármester számolt be a sajtónak. Tekintettel a helyi tanácsban uralkodó politikai erőviszonyokra és Oancea radikális szanálási elképzeléseire, korántsem biztos, hogy a tanácsosok jóváhagyják a városvezető elképzeléseit.

Oancea szerint nemcsak 13,2 millió lejt fordítanak idén városfejlesztésre, az önkormányzat 2016-ban 30 millió lejes hitelt vett fel, amiből csak 16 milliót használt fel. Ezenkívül a városvezetés állami támogatásokra is számít, nevezetesen Oancea szaván szándékszik fogni a PSD-s kormányt, amely a tavaly őszi választási kampányban valós pénzözönt ígért Déva fejlesztésére. Ennek érdekében a liberális polgármester szoros együttműködést tervez a PSD-s vezetésű megyei tanáccsal.

Mire költené a fejlesztési pénzeket idén a polgármester? Mindenekelőtt közművesítésre, Oancea szerint elfogadhatatlan, hogy a megyeszékhelyen 2018-ban még vannak utcák víz-, gáz-, vagy csatornavezetékek nélkül.

A második számú prioritás a parkolás lenne, 4 új felszíni parkoló létesítése révén. A vár belső udvarának renoválása is szerepel a fejlesztési tervek között, noha ezt nem saját forrásokból finanszíroznák, hanem EU-s pénzekből, pályázat alapján, vagy kormánytámogatásból.

A várnál amúgy is jelentős változásokra lehet számítani. A polgármester belépti díjat vezetne be azon turisták számára, akik nem a vársiklóval mennek fel, hanem gyalog. A díj lényegében a vársikló jegyárát pótolná, a 2005-ben üzembe helyezett siklónál lassan szükséges lesz a totális felújítás. Az idő múltával egyre gyakrabban hibásodik meg, egyre gyakrabban javítják. Amikor erre sor kerül, akkor részletes elemzést készítenek, hogy érdemes-e teljesen felújítani a mostani vársiklót, vagy jobban járnak, ha újat vásárolnak. A vársikló egyszerre 16 személyt képes szállítani, ami nyáron, a turistaszezon csúcspontján már nem elég, a látogatók gyakran egy óránál többet is várakoznak, amíg sorra kerülnek. Ennek kiküszöbölésére felvetődik 32 személyes kapacitású sikló beszerzése.

Nemcsak a vár látogatásáért kell majd fizetni, hanem a parkolásért is. Déva azon roppant kevés városhoz tartozik, ahol a parkolás ingyenes, s ebből kifolyólag az önkormányzat jelentős bevételtől esik el, a környezetszennyezés pedig növekszik a fokozott gépkocsiforgalom miatt. Oancea szerint ez sem maradhat így, az ország – és Európa – városaihoz hasonlóan Déván is fizetni kell a parkolásért. Ez jobb megoldás, mint a helyi adók megemelése, amiről a polgármester hallani sem akar.

Mi lesz, ha a helyi tanács nem fogadja el a költségvetést? Főleg, hogy Oancea kitart a 150 fős személyzeti leépítés mellett, s azon önkormányzati alkalmazottak, akik maradnak, 20%-kal kisebb nettó bérre számíthatnak, az amúgy is busásan bérezett helyi rendőrségtől pedig megvonja az élelmiszerpótlékot. A megyei tanáccsal ellentétben, Déva polgármestere nem hajlandó 20%-kal megemelni a bruttó béreket, hogy az önkormányzati alkalmazottak nettó bére ne csökkenjen. A helyi tanács azonban olyan költségvetést fogadhat el, amilyet jónak lát, akár az alkalmazotti bérek további növelését is megszavazhatja. Amennyiben erre kerül sor, akkor kénytelen lesz lefaragni a beruházásokból, hogy legyen miből folyósítani az alkalmazotti béreket. Oancea reményei szerint azonban erre nem kerül sor, a helyi tanácsban is diadalmaskodik a józan ész, végül is Déva adminisztrálásáról van szó, nem politikai összecsapásról.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'