JelenHaz
Kedd, 2019. december 10., 00.01

Október 6-i megemlékezések Krassó-Szörényben

Boksánbányán, a római katolikus temetőben
Boksánbányán, a római katolikus temetőben

Krassó-Szörény megyében az 1848–49-es szabadságharc idején sok helyen voltak csaták főleg a gazdag bányavidék megvédéséért, illetve visszaszerzéséért. Ezen a gyásznapon elsősorban a 13 aradi vértanúra emlékeztünk de a helyi harcokban elesett hősökre is.

Ruszkabányán koszoruzás volt Maderspach Károly szülőházánál és sírjánál, tisztelegve a szabadságharcosoknak és Kossuth Lajosnak segítséget nyújtó személyiség emléke előtt..

Boksánbányán is két helyen volt koszorúzás: a főutcán lévő emlékműnél, amelyet a Resicabánya felé vonuló osztrák hadakat sokáig visszaverő helyi lakosság emlékére állítottak, és a római katolikus temetőnél, a boksánbányai hősök emlékére emelt emlékműnél, ahol az egybegyűltek többek között Nagy Károly plébános rekviemjét és Theer József versmondását hallgathatták meg.

Resicabányán gazdag programban volt része a 27 résztvevőnek, fellépett a Székely Zsolt vezette Hóvirág daloskör.

Oravicabányán a koszorúzás és a megemlékezés az Arany János emléktáblánál zajlott: nagy költőnk 1849 májusában a marillai vesztes ütközet idejében járt arra. Egy Arany János-vers hangzott el, a Nemzetőr dal, sajnos csak 7 személy hallgatta, ebből csak két helybeli...

A megemlékezések alkalmával mindenhol a közelgő népszámlálás fontosságáról is szó esett, arról, hogy bátran valljuk be magyarságunkat és vallásunkat.

Tóth János


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'