JelenHaz
Csütörtök, 2019. március 21., 11.52

Ökumenikus imahét Fazekasvarsándon

 
2018. március 07., 17.19
Szerda

A partiumi kis faluban idén valóban megtapasztalhatták, hogy az Úr jobbja dicső az erőtől. 2018. február 18-25. között a fazekasvarsándi evangélikus gyülekezet nyolc lelkész igehirdetésével és több közös élménnyel vált gazdagabbá.

Vasárnap az ellenség szeretetéről és a kapuban váró Jézusról hallhattak, hétfőn a felelősségről, kedden a gyermeki lelkületről, szerdán a reménységről, csütörtökön a kereszt csodájáról, pénteken az anyagiak rabságából való szabadulásról, szombaton a böjti gyakorlatról, amely szerint ismerjük fel felebarátainkban Isten szeretett gyermekét, vasárnap pedig a változás csodájáról. Az idei ökumenikus imahét témáját egymástól távol élő karibi egyházak állították össze. Ahogy őket Isten szabadító üzenete összekovácsolja, úgy teremtette meg itt Arad mellett is az ige a találkozások lehetőségét. Találkoztak a falubeliek a szeretetvendégségek keretében, de találkoztak Dragos Calin ortodox lelkész szolgálatán keresztül is. Hazalátogattak a faluból elszármazott lelkészek is, mint Szilvágyi Zsolt temesvári kanonok, józsefvárosi plébános és Arató Lóránd tabi evangélikus lelkész is. Vékony Zsolt és Tóbiás Tibor-György református lelkészek szolgálatai új színt hoztak az imahétre. A szentleányfalvi énekkar szolgálata mellett sor került a kisperegi templomfelújítás bemutatására is. Az ökumené, a keresztyén egység erősödésén túl az evangélikus nagycsalád is szorosabbra fűzhette a testvéri köteléket. A gyulai evangélikus lelkész, Pápai Attila mellett evangélikus lelkészek igehirdetései vezették be és zárták le a hétköznapokból kiemelkedő mozgalmas hetet. Jakab István aradi lelkész izgalmas igehirdetésével megnyitotta a hetet, míg Deák Bálint simonyifalvi lelkész evangelizáló szavai a változás, a hétköznapokat is meghatározó krisztusi lelkület átformáló erejére mutatott rá. A záró ünnepi istentiszteleten Gyurkócza Aranka börtönlelkész és Kalit Eszter lelkészek szolgáltak. Az azt követő szeretetvendégség keretében a Deák család verses-zenés szolgálata után Balta János bemutatta Az elfelejtett „hadsereg”címet viselő interjúkötetét. Ez a könyv nem csupán vallomások sora. A mű azontúl, hogy hiányt pótló történelmi feljegyzés, arról is vall, hogy a rabszolgaság és a szabadulás nemcsak a Karib-térség múltja és jelene, hanem a mi tapasztalatunk is.

A lelki, hitbeli és szellemi megerősödést segítették a szeretetvendégségen zajló találkozások is, amelyekre sok finom szendvics és sütemény készült. A cukrász csodák fénypontja a kemencében sült fazekasvarsándi kulcsos volt. Ennek jegyében reménységünk, hogy ez a hét szorosabbra kulcsolta az Istenbe vetett hitet és a gyülekezet közösségét.

 

Kalit Eszter

evangélikus lelkipásztor


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'