JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 09.56

Olaszországi gyakorlat a Téglás diákjainak

Gasztronómiai gyakorlat a trentói ENAIP Tione vendéglátóipari központban. Májusban a Téglás diákjait várják
Gasztronómiai gyakorlat a trentói ENAIP Tione vendéglátóipari központban. Májusban a Téglás diákjait várják

Tizennégy dévai diák megy kéthetes vendéglátóipari szakmai gyakorlatra májusban az olaszországi Trentóba, heten a Téglás Gábor iskolából és heten a Grigore Moisil-ból. A szakmai gyakorlat a dévai önkormányzat, a megyei tanfelügyelőség, a két iskola és az olaszországi ENAIP Tione Trento szakmai központ között megkötött együttműködés keretében történik.

Az ötlet tavaly nyáron született, amikor a dévai önkormányzat küldöttsége Trentóban járt. Ott meglátogatták az ENAIP Tione Trento civilszervezet létesítette és működtette vendéglátóipari központot, ahol világszintű szakképzést biztosítanak a turizmusban dolgozó fiataloknak, ismertette a helyzetet dr. Máté Márta Hunyad megye főtanfelügyelő-helyettese, aki helyi tanácsosként vett részt a tavalyi olaszországi küldöttségben. Az ott látottak alapján született meg a dévai diákok ottani szakmai gyakorlatának ötlete, ennek céljából októberbe Dévára hívták meg Emilio Salvaterrát, az ENAIP Tione alapító-igazgatóját, illetve Tiziano Salveterrát (csak névrokonok), a Trentoi egyetem professzorát. Az olasz vendégek meglátogatták a dévai iskolákat, beleértve a Téglást. Tetszett nekik, amit láttak, annak nyomán döntöttek az együttműködés mellett. A minap a Dévai Városházán aláírt együttműködési protokoll révén a szakmai gyakorlat konkrét részleteit is lefektették.

A tizenegyedik turizmus osztály hét diákja megy el Máté László tanár felügyelete alatt Trentóba a május 6. és 18. közötti szakmai gyakorlatra, szemléltette a helyzetet Kocsis Atilla, a Téglás igazgatója. Hasonlóképpen a Grigore Moisil-ból is 7 diák és egy tanár utazik el. A kéthetes kiszállás költségeit – iskolánként 3000 euró – teljes mértékben a dévai önkormányzat állja, ami az utazást, a szállást és az étkezést fedezi. A dévai diákok az ENAIP Tione oktatási központjában végzik a szakmai gyakorlatot, többnyire ételkészítés, felszolgálás, vendégfogadás és hasonló területeken. Olaszország ugyanis a világelsők között van (ha nem éppen világbajnok) a túrizmus terén, a vendégfogadást és a gasztronómiát művészeti szintre emelték. Ebből sokat lehet tanulni a világszinten is kiemelkedő szakmai oktatási központban.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'