JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 22.09

Oltáskampány a kanyaró ellen

Dorel Bretean alprefektus, dr. Ana Chiş-Şerban, Fabius Kiszely prefektus és dr. Cecilia Birău. Közös fellépés közérdekért
Dorel Bretean alprefektus, dr. Ana Chiş-Şerban, Fabius Kiszely prefektus és dr. Cecilia Birău. Közös fellépés közérdekért

Széleskörű oltáskampányt indítanak el Hunyad megyében, jelentette be hétfőn közös sajtóértekezleten a prefektúra, a közegészségügyi igazgatóság és a háziorvosok egyesülete.

A kanyaró főleg a gyerekeket érintő betegség, amely roppant súlyos esetben akár halált is okozhat. 2017 első fél évében például a kanyaró 37 halálesetet okozott Európában, Romániában pedig további 32-t, ismertette a helyzetet dr. Cecilia Birău, a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője. Nincs mit kendőzni, országunk rosszul áll e téren, az Európában regisztrált halálesetek majdnem fele nálunk történt. Országos viszonylatban azonban Hunyad megye nem áll túl rosszul, júliusban például 194 új megbetegedést regisztráltak (az országos 8347-ből), az év első felében pedig további 641-t.

Hunyad megyének évente olyan 3200 adag kanyaró elleni oltásra lenne szüksége, a rendelést még tavaly nyáron leadták a szaktárcánál, Bukarestből viszont csak idén július 14-én kaptak oltást. Addig Hunyad megye hiánnyal szembesült, legfeljebb más megyék segítettek, amikor nagyobb szükség volt, Temes például 500 adaggal, Bihar pedig 150-el, ismertette a helyzetet dr. Birău.

Két hete viszont 7340 adagot kaptak a minisztériumtól, ami bőven elég, hangsúlyozta dr. Ana Chiş-Şerban, a háziorvosok megyei egyesületének elnöke. Aki szerint a legnagyobb gond egyes szülők felelőtlensége: egyszerűen nem hajlandók beoltatni gyermekeiket. Személyesen is, kollégái által is több ilyen esettel is szembesült, és nem mindig szegény, iskolázatlan környezetben, vagy roma családoknál, hanem sajnos jómódú, jól képzett családoknál is. Utóbbiak az internetről szereztek „információkat”, melyek szerint az oltás mellékhatásai károsak lennének a gyerek fejlődésére. Mellékhatások valóban előfordulhatnak itt-ott, de az oltás pozitív hatása még akkor is jelentősebb, szemléltette a helyzetet a háziorvos.

A prefektúra mindenesetre felvette a kapcsolatot az önkormányzatokkal, a civilszervezetekkel és a roma egyesületekkel – ezen kisebbség körében valóban fokozott mértékű problémáról van szó, noha hiba lenne csakis rájuk vonatkoztatni, hangsúlyozta Fabius Tiberiu Kiszely prefektus is. A közegészségügyisekkel együtt feltérképezték a megyét, s három érzékeny térséget találtak. Az egyik a Vajdahunyad–Pusztakalán térsége, a másik a Zsil völgye, a harmadik, pedig Szászváros–Algyógy vidéke. Mindháromnál a beoltott gyerekek aránya, épp hogy meghaladja a 40%-t, az oltáskampányt nyilván ott indítják el. Nem járvány-gócpontokról van szó, csupán potenciálisan veszélyeztetett zónákról, jegyezte meg a prefektus. Az oltásokat mindenekelőtt a háziorvosokra bízzák, ez esetben bárkihez lehet fordulni, még akkor is, ha nem iratkozott fel annak listájára. Szükség esetén 5 oltásközpont létesítését is fontolgatják, a gyerekek immunizálása kiemelt prioritás, noha mindannyian tisztába vannak azzal, hogy képtelenség elérni a 100%-os beoltási arányt.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'