Szerda, 2018. december 19., 11.57
A Magyar próza napját tartották a Csikyben

Olvassatok! Mindegy, hogy mit, csak olvassatok!

Olvassatok! Mindegy, hogy mit, csak olvassatok!
Olvassatok! Mindegy, hogy mit, csak olvassatok!

Az Irodalmi Jelen független irodalmi lap és a Nyugati Jelen napilap a Csiky Gergely Főgimnáziummal közösen emlékezett meg a Magyar próza napjáról február 22-én az iskola IX. A osztályában.

„Én azért jöttem, mert szeretnélek benneteket megmosolyogtatni, megnevettetni, ha lehet, és természetesen elgondolkodtatni” – üdvözölte a diákokat Böszörményi Zoltán költő, író, az Irodalmi Jelen főszerkesztője, aki rögtön megindokolta, hogy miért éppen Jókai Mór születésnapján ünnepeljük a Magyar próza napját.

2017-ben a Magyar Írószövetség Választmánya február 18-át, Jókai Mór születésnapját, míg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a 2016-ban elhunyt Esterházy Péter születésnapját, április 14-ét javasolta, hogy a Magyar próza napja legyen.

Végül, kellő és méltó indoklással február 18-a lett hivatalosan a Magyar próza napja, hiszen kétség nem fér hozzá, hogy „Jókay Móricz – ez volt Jókai Mór eredeti neve – volt a XIX. század egyik legkiemelkedőbb magyar prózaírója, ha nem a legnagyobb, aki nemcsak mennyiségileg írt sokat, hanem minőségben is kitűnő” – tette hozzá Böszörményi Zoltán.

A rendhagyó irodalmi órára meghívott költő érdekességeket mesélt Jókai Mór, Mikszáth Kálmán és Lénárd Sándor magánéletéről, munkásságáról, majd átvezetve saját költészetére a fonalat, a Füst című 21 novellát tartalmazó kötetéből olvasott fel a tanulóknak, akik szemmel láthatóan élvezték az előadást.

„Nem azért olvasunk, mert muszáj. Azért olvasunk, mert az örömet szerez nekünk, közben kikapcsolódunk, az olvasás egy olyan világot jelenít meg, amellyel még nem találkoztunk. Nem utolsósorban azért olvasunk, hogy információkat szerezzünk, és hogy szellemi és lelkivilágunkat kiteljesítsük” – buzdította olvasásra a diákokat a József Attila-díjas szerző.

Időközben interaktívvá vált az „előadás”, hiszen a tanulók egyre bátrabban faggatták a költőt magánéletéről, Monacóról, a Forma–1-es futamról, és természetesen az irodalomról is.

Búcsúzáskor Böszörményi Zoltán néhány kötetéből hagyott több példányt a diákoknak, akik pillanatok alatt szétkapkodták az asztalra kipakolt köteteket.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'