Szombat, 2018. október 20., 03.05
Megnyílt Dumitru Popescu retrospektív tárlata

Operadíszletektől a Bărăgan szikkadt világáig

Díszlet- és kosztümtervek az 1970-es évekből
Díszlet- és kosztümtervek az 1970-es évekből

A temesvári Szépművészeti Múzeumban szeptember 7-én került sor Dumitru Popescu díszlettervező-festőművész retrospektív tárlatának a megnyitójára. A különleges gonddal előkészített, míves kivitelezésű színes albummal illusztrált kiállítás anyagát Cornel Ungureanu író, kritikus, művészettörténész és Cristian Rudik operaénekes méltatták.

A Szépművészeti Múzeum földszinti kiállítótermében látható, nagy érdeklődést kiváltott retrospektív kiállítás megnyitóján ott volt a temesvári művészeti élet színe-java: képzőművészek, operaénekesek, zenészek, írók-költők, egyetemi tanárok, műkritikusok és műértő közönség, Dumitru Popescu barátai és tisztelői. Cornel Ungureanu kritikus a tárlat anyagát méltató beszédében hangsúlyozta: Temesvár nem kis mértékben az olyan művészeknek is köszönheti az Európa Kulturális Fővárosa címet, mint Dumitru Popescu, aki 35 évig alkotott az énekes- és rendező sztárok árnyékában, a temesvári Román Operában. A díszlettervezői karrierje végén a művész visszatért első szerelméhez, a festészethez. A Bărăgan-, valamint a Felhők-sorozat révén hazatért szülőföldjére, a Bărăganba, megidézve gyermekkori emlékeit. A kör ezzel bezárult, a bărăgani földműves fia, akit tehetsége és szorgalma a magas kultúra, az opera világába emelt, visszatért a gyökereihez, a nagy román alföld napszítta világához, amely román írók és filozófusok egész sorát ihlette meg. Az alkotáshoz szükséges nyugodt, szellemiekben gazdag környezetet Dumitru Popescu mostani felesége, Pográcz Mária írónő oldalán találta meg – mondta befejezésül Cornel Ungureanu.

Cristian Rudik operaénekes, mint régi kolléga, nagyra értékelte Dumitru Popescu díszlettervezői munkásságát, a kiállított munkák közül kiemelve a Borisz Godunov opera és a Carmina Burana balettelőadás díszletét, amelyek a XXI. századi opera színpadán is megállnák a helyüket. „Dumitru Popescu az 1970-es években megpróbált lépést tartani a kor legmodernebb színpadi törekvéseivel – mondta Cristian Rudic, az ünnepelt operaénekes –, neki is köszönhető, hogy ma olyan szintre jutott el a temesvári Opera, amit a Silviu Purcărete rendezte Carmen előadás fémjelez.”

A művész a tőle megszokott szerénységgel köszönte meg a jelenlevőknek az érdeklődést, megjegyezve hogy az 1970-es években készült díszletterveivel megpróbált lépést tartani azokkal a tendenciákkal, amelyek az akkori színpadi művészetet meghatározták. „Ez a kiállítás illusztrálja a művészeti fejlődésemnek a szakaszait, amelyeken keresztülmentem, egészen a festészethez való visszatérésig és a Felhők-, a Bărăgan-sorozatig, amelyeket lehet szeretni vagy nem szeretni, de a számomra nagyon sokat jelentenek.”

Dumitru Popescu restrospektív tárlata 2017. szeptember 20-ig tekinthető meg a Temesvári Szépművészeti Múzeum földszinti termeiben, hétfő kivételével naponta 10–18 óra között.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'