JelenHaz
Hétfõ, 2019. június 17., 11.58

Orbán Dalma nyerte el a megyei könyvtár olvasói nagydíját

Orbán Dalma nyerte el a megyei könyvtár olvasói nagydíját
Orbán Dalma nyerte el a megyei könyvtár olvasói nagydíját

Orbán Dalma Johanna, a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum harmadikos kisdiákja nyerte el a Hunyad megyei Ovid Densușianu Könyvtár olvasói  nagydíját. A kitüntetés átvételére gyermeknap alkalmával került sor, amikor a könyvtár igazgatója, Sebastian Bara személyesen gratulált azon ifjú olvasóknak, akik az utóbbi esztendőben leggyakrabban lépték át a megyei könyvtár küszöbét, könyveket kölcsönözve illetve bekapcsolódva az intézmény különböző rendezvényeibe.

Az alig kilencesztendős Dalma korán megkedvelte az olvasást. – A szüleimnek otthon is vannak könyvei, de eljárnak velem a könyvtárba is – meséli a kislány. Az olvasást már első osztályban nagyon megkedvelte. A tanító néni biztatására, amint megtanulták az ábécé betűit, igazi meseolvasási láz tört ki az osztályban. Dalma hamar elolvasta az otthoni polcon sorakozó mesekönyvek nagy részét és édesanyjával elkezdtek könyvtárba járni. – Románul és magyarul is olvasok. A könyvtárból inkább román könyveket kölcsönzünk. Otthon több a magyar könyv. Mindkét nyelven szívesen olvasok. Általában magamban, csendben szoktam böngészni, de ha valamit nem értek, fennhangon is elolvasom – meséli Dalma. Azt is elárulja, kisöccse nem igényli, hogy olvasson neki. Szívesebben nézegeti a képeket és szereti elképzelni magának a történetet. 

Dalma már több tucatnyi könyvet kiolvasott. Hetente-kéthetente fordul meg a könyvtárban, ahogy éppen sikerül befejezni a kikölcsönzött kötetet. A leghosszabb történet, amit eddig elolvasott Bosnyák Viktóra trilógiája volt, a Klott Gatya ne fárassz című meseregény. Dalma csillogó szemmel mesél a klott nadrágjáról csúfolt szigorú tornatarról, a negyedik D osztályról, a tündérkönyvtárosról és a boszorkányról, akik a mese végére mind-mind megjavulnak. – Mindig nagyon kíváncsi vagyok a történet végére. Igazából nincs kedvenc mesém, bármit szívesen olvasok. Mostanában azonban a kérdezz-felelek jellegű könyvek tetszenek leginkább, amiből nagyon-nagyon sok újdonságot megtudok a világról. Már átböngésztem egy ilyen könyvet románul és most is ilyesmit olvasok – mondja Dalma. Amikor a nyári vakációra tervezett olvasnivalóról érdeklődőm, magabiztosan állítja: majdcsak találunk valamit! Merthogy a könyvtár polcain még sok-sok érdekes kötet sorakozik. Igazi kincsesbánya – amiből Dalma gyermeki kíváncsisággal és komoly kitartással gyűjtögeti maga számára a kincseket.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'