JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 16.53
XV. Barangolás Európában

Országos döntőre készülnek az EU-Srácok

Országos döntőre készülnek az EU-Srácok
Országos döntőre készülnek az EU-Srácok

Nagy izgalommal készülnek a csernakeresztúri negyedikesek a Barangolás Európában általános műveltségi vetélkedő országos szakaszára. A Nagyváradon megrendezendő döntőt két megyei (levelezős) forduló előzte meg, melynek során a diákok felfedezhették Európa sokszínűségét, történelmét, földrajzát, kulturális értékeit, illetve saját országukat, megyéjüket is alaposabban megismerhették.

– Idén 15. alkalommal kerül megszervezésre a vetélkedő. Hunyad megye 2009-ben kapcsolódott be első ízben a versenybe, Szabó Ildikó tanító néni vezetésével. A csernakeresztúri osztályok a 2014–15-ös tanévben neveztek be először, azóta rendszeresen versenyzünk. A gyermekek nagyon megkedvelték ezt a vetélkedőt, mert sok érdekességet tudnak meg az EU tagországairól, és aktuális témákkal foglalkozik (sztárok, autómárkák, focisták, énekesek stb.). Nagyon sokat gazdagodik az általános műveltségük is. Olyan dolgokról hallanak meg tanulnak, amiknek otthon önállóan nem biztos, hogy utána keresnének a világhálón (egykori híres zeneszerzők, egyes országok nevezetességei, sajátos ételek, táncok, szokások).  Meg nem sablonos a verseny, minden évben más és más a verseny felépítése. Főleg az országos szakaszon – meséli Kiss Mónika csernakeresztúri tanítónő, aki három diákjával Bela Eduárddal, Papp Raymonddal és Gergely Raullal készül a május 11-re meghirdetett országos döntőre.

Hunyad megyében idén öt csapat nevezett be, Déváról három harmadikos csapat Csatlós Zsófia Erzsébet tanítónő vezetésével, illetve a csernakeresztúri tagozatról Kajcsa Erika tanító néni harmadikosai és a két megyei fordulón legmagasabb pontszámot elérő negyedikesek, az EU-Srácok. Utóbbiaknak az országos döntőn 13 csapattal kell megküzdeniük, Erdély minden csücskéből, Aradtól Kovásznáig és Szatmártól Hargitáig. Sőt egy bukaresti csapatot is várnak Nagyváradra. A tét igazán vonzó. A fődíj az illyefalvi Napsugár táborban való részvétel. A további díjak pedig: Mackó tábor a dévai Corvin Kiadó támogatásával, illetve Gyermeknapok és Parlamenti karácsony Budapesten a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat támogatásával.

Sok sikert kívánunk hát a versenyzőknek és élményekben gazdag döntőt Nagyváradon!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'