Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Péntek, 2019. november 15., 20.01

Országos operapremier nyitja meg a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 programot

Simona Neumann bemutatja Nicolini operájának eredeti kottarészletét (Pataki-fotók)
Simona Neumann bemutatja Nicolini operájának eredeti kottarészletét (Pataki-fotók)

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak csütörtökön a temesvári Román Opera székházában, ahol Christian Rudik igazgató nagy horderejű bejelentést tett: országos operapremierrel nyitják meg 2021-ben a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa programot. A temesvári Román Nemzeti Opera 2021 január végén–február elején bemutatja Giuseppe Nicolini Traiano in Dacia (Trajánusz Dáciában) című operáját, Silviu Purcărete rendezésében.

A Nicolini-opera temesvári bemutatásának ötlete Enrico Primo Cannata zenetanártól, művészeti tanácsadótól származik, aki felfedezte és átírta a feledésbe merült mű kottáját a temesvári Opera számára. Cannata úr szerint Giuseppe Nicolini a XIX. század első éveiben a leghíresebb olasz zeneszerző volt, aki legalább 45 operát írt, köztük a Traiano in Daciacímű egyik főművét, amelyet 1807-ben mutattak be Rómában. Az operát nagy sikerrel játszották 1822-ig több európai nagyvárosban, Trajánusz szerepét a kor utolsó castrati operaénekese, Giovanni Battista Velluti adta elő. Mivel az opera a legyőzött Decebált és népét is pozitív fényben tünteti fel, Cannata úgy vélte, hogy az itt élő olasz közösség nevében megajándékozzák a temesváriakat ezzel az előadással, amelynek ötletét az Opera igazgatója, Christian Rudik is felkarolta. A grandiózus előadás, amelynek próbái már elkezdődtek, a román Kulturális Minisztérium és Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 Egyesület támogatásával valósul meg. Az előadás rendezője Silviu Purcărete, díszlettervezője Dragos Buhagiar, a zenekart David Crescenzi vezényli, ez a trió egy kiváló Carmen előadást valósított meg a temesvári Román Operával néhány évvel ezelőtt. A meghívott előadók között lesz az aradi születésű német kontratenor, Valer Barna-Săbăduș.

Érdekességként Enrico Cannata és Simona Neumann, a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 Egyesület ügyvezetője bemutatták a Nicolini-opera eredeti kottájának egy részletét, amely Decebál áriáját tartalmazza és amelyet Cannata úr egy árverésen vásárolt meg Amerikában.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'