JelenHaz
Szombat, 2019. március 23., 07.33

Országos premier az Érsebészeti Klinikán

Hibrid eljárással távolították el a veszélyes daganatot
Hibrid eljárással távolították el a veszélyes daganatot

A Temes megyei kórház Érsebészeti Klinikáján, az országban elsőként hajtottak végre egy embolizációs eljárással kombinált érsebészeti műtétet, amelynek során veszélyes daganatot távolítottak el egy 66 éves páciens fejütőeréről.

A daganat a fejütőér elágazásánál található szövetekből keletkezett, amelyek a vér pH-ját és a vérben található gázok összetételét szabályozzák. Ezek a daganatok helyi nyomást gyakorolnak, rekedtséget, vérnyomás és szívritmus-zavarokat okoznak, az esetek 5%-ban elrákosodnak. A daganatokat eddig hagyományos sebészeti módszerrel távolították el, de a páciensek súlyos vérveszteségnek voltak kitéve.

A műtét előtt alkalmazott embolizációs eljárással megszűntették a daganat vérellátását, így biztonságos körülmények között, minimális vérveszteséggel távolították el a daganatot a páciens fejütőeréről. A fejütőér elágazásánál található daganat eltávolítása nagy precizitást igényel, a komplex feladatot sikeresen hajtotta végre, embolizációs eljárással kombinálva, a dr. Cristian Mihalea, dr. Cătălin Juratu és dr. Mihai Ionac professzor összetételű csapat. Dr. Cristian Mihalea az utóbbi 7 évben Franciaországban vett részt hasonló műtéti beavatkozásokon. A csekély vérveszteségnek köszönhetően a páciens két nap múlva elhagyhatta a megyei kórházat.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'