Vasárnap, 2018. december 16., 20.42

Ostaficiuc Borza áldozati báránya?

Palotaváltás?! Ostaficiuc polgármester, Borza megyei tanácselnök lenne
Palotaváltás?! Ostaficiuc polgármester, Borza megyei tanácselnök lenne
Temesvár – A helyhatósági választások közeledtével Temes megyében már javában zajlanak az esélylatolgatások és pártcserék, de az előző évekhez képest a temesvári polgármesteri választások hozhatnak némi izgalmat. Gheorghe Ciuhandu – aki már harmadik mandátumánál tart – az utóbbi években óriásit esett a város lakosainak a szemében, akik elsősorban az infrastrukturális gondokat vetik fel: rosszak az utak, kevés a parkolóhely, reggeltől estig dugó van a főbb utcákon – olyanok is szidják mostanság, akik néhány éve még hősként néztek rá. Ehhez a helyzethez hozzájárult Constantin Ostaficiuc, a Temes Megyei Tanács elnöke is, aki majd négyéves mandátuma idején egy méter autópályát sem épített. Ciuhandut a néhány százalékos Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt aligha támogathatja még valamivel. De úgy néz ki, hogy Ciuhandu, akár a macska, mindig talpra esik, hiszen pártja a Nemzeti Liberális Párttal és Népi Akcióval tavaly aláírt közép-jobboldali pólus szerződésével elméletileg megszerezheti a liberálisok nem csekély szavazótáborát. A másik oldalon Ostaficiucnak erős elnöki párt áll a háta mögött, legalábbis ha a legutóbbi, európai parlamenti választási eredményeket vesszük figyelembe: az akkori Demokrata Párt és a Liberális-Demokrata Párt összevetve majd ötven százalékot kaptak Temesváron, míg a KDNPP négy százalékával szégyent vallott utolsó várában is.

Normális körülmények között Ostaficiuc és Ciuhandu között dőlne el a harc, mert a szociáldemokraták a fiatal Sorin Grindeanu helyi tanácsost vetnék be, aki nem túl ismert a választók körében, ráadásul a háromrózsás párt sem áll túl fényesen a lakosok szemében. A “libik” nagy valószínűséggel bukaresti hatásra Ciuhandut kényszerülnek támogatni, mintsem saját jelöltet állítsanak Bogdan Achimescu helyi tanácsos, esetleg Ovidiu Drăgănescu prefektus személyében. Ostaficiuc több ízben hangoztatta: nem kíván indulni a tavaszi megmérettetésen (mert tudatában van annak, hogy nem ő a főesélyes), majd pártja unszolására végül elfogadta, hogy felkerüljön az időközben már Bukarestbe küldött listára, ahol egy országos felmérésen választanak jelöltet. A listán kvázi formálisan Ovidiu Ciuhandu és Rodica Vlad jelenlegi és volt DLP helyi tanácsosok szerepelnek.
Néhány jól tájékozott azon a véleményen van, hogy Ostaficiuc áldozati bárány lenne! Állítólag éppen demokrata–liberális elképzelések szerint Ciuhandu gond nélkül megveri Ostaficiucot a polgármesteri választásokon, így szabad út alakulna ki Dorel Borza mostani alpolgármesternek a megyei tanács elnöki székéért…


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'