MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 03.56

Óteleki siker a Muzslyai Töpörtyűfesztiválon!

Az első díjas óteleki csapat
Az első díjas óteleki csapat
A vajdasági Muzslyán az elmúlt hét végén immár hetedik alkalommal szervezték meg a Töpörtyűfesztivált és a farsangi felvonulást, ahol a telet búcsúztatták, egyben a disznótorok végét is jelezve. A hagyományos töpörtyűfesztivált böjt előtt szokták megrendezni Muzslyán, amikor az embereknek még komoly élelmiszer-tartalékuk kell legyen, hogy  a kemény téli időszakot átvészeljék. A muzslyaiak ezzel a rendezvénnyel a vajdasági falusi turizmust is népszerűsítik.

A farsangi felvonuláson részt vettek az óvodások és iskolások, de maszkot öltve csatlakoztak hozzájuk a szülők is, így közösen próbálták elűzni a telet, amely éppen a rendezvény napján mutatta legcsúnyább arcát. Egész napos szakadó esőben, mégis jó hangulatban zajlott a vidám rendezvény. A tavalyi fesztiválon nem volt elegendő az ezerkétszáz kiló szalonnából kisült töpörtyű, ezért idén a szervezők megduplázták a mennyiséget. A nagy munkába csatlakoztak a különböző helyi civilszervezetek is – jó keletje volt a frissen sült töpörtyűnek és a kisült zsírnak is.

A töpörtyűsütő versenyre huszonöt csapat nevezett be Vajdaság több településéről, Magyarországról, Macedóniából és Romániából. Hazánkat a Muzslyán már hagyományos vendégnek számító óteleki csapat képviselte. A csapatok különböző töpörtyűből készült ételeket kínáltak a látogatóknak, így bőven volt töpörtyűs pogácsa és töpörtyűs pástétom. A hideg időben nagy keletje volt a házi pálinkának és a forralt bornak is. A csapatok tíz kiló szalonnából kisütött töpörtyűt és egy darab sült szalonnát adtak le a zsűrinek, akik elbírálták a felszolgált tálak esztétikai kinézetét, a töpörtyű színét és természetesen az ízét. A héttagú nemzetközi zsűrinek először volt romániai tagja: a temesvári Nagy Levente mesterszakács csatlakozott a szépen kidíszített tálak zsűrizéséhez.

A hosszas kóstolás után eljött a helyezések kihirdetésének az ideje: a legfinomabb töpörtyű díját az Óteleki Magyarul Magyarokért Egyesület csapata nyerte el! A zsűri értékelte a tálcán lévő legfinomabb töpörtyűt, a kisült szalonnából kifaragott disznófejet az egyedülálló töpörtyű-májassal és a ,,székely töpörtyűvel”, ami tulajdonképpen a töpörtyűvel együtt sült pityókát jelenti. Az óteleki csapatot serleggel, ajándékcsomagokkal és egy kerékpárral jutalmazták meg a muzslyai szervezők.

 

Molnár Géza fényképes tudósítása


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'