JelenHaz
Péntek, 2019. augusztus 23., 07.28

Palikatúrák a magyar színház előcsarnokában

A Palikatúrák mosolyt csalnak az arcokra, de mondanivalójuk halálosan komoly
A Palikatúrák mosolyt csalnak az arcokra, de mondanivalójuk halálosan komoly

A temesvári magyar színház előcsarnokában a XIV. Bánsági Magyar Napok keretében nyílt meg Léphaft Pál újvidéki újságíró, karikaturista egyéni kiállítása. A Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet szervezésében sorra került „Palikatúra-kiállítás” megnyitón részt vett Léphaft Pál, Balázs Attila színházigazgató, Ilonczai Zsolt TEMISZ-elnök és Farkas-Ráduly Melánia újságíró.

Balázs Attila direktor örömmel üdvözölte a derűs tartalmú kiállítást az általa vezetett intézmény előcsarnokában, szerinte a mindennapi megpróbáltatások közepette nagy szükségünk az életmentő „humor-infúzióra”.

De mik is lehetnek azok a Palikatúrák? Természetesen Léphaft „Palika” karikatúrái, amelyek szöveg nélkül tömör intellektuális tartalmat közvetítenek, olyan témákat boncolgatva, mint a korrupció, a foci, a népességfogyás és egyéb sorskérdések. Politikai, művészeti, közéleti személyiségek portréit mutatják be, némi iróniával, több-kevesebb jóindulatba mártva. „Nem az a karikatúra, amit látnak, hanem az, amit Önök gondolnak róla” – mondta a kiállítás megnyitóján Léphaft Pál, aki szerint a karikatúra, mint bármely másik mű, csak velünk együtt nyeri el végső értelmét, akik önmagunkra, gondjainkra, elhallgatott igazságunkra ismerünk benne. Léphaft Pál karikatúráinak megértéséhez politikai és kulturális ismeretek, a mindennapi élet kérdéseiben való jártasság, általános műveltség szükséges. Az újvidéki karikaturista mottója: „Humor nélkül halál az élet. Élet nélkül humor a halál. Ezért humorizálni kell, merészen és tiszteletlenül”.

Akik ezekben a napokban a temesvári magyar színház környékén járnak, jegyet váltanak valamelyik előadásra, ne hagyják ki!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'