JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 13.51

Pálinkakóstolóval megtoldott hagyományos disznótor

Pálinkakóstolóval megtoldott hagyományos disznótor
Pálinkakóstolóval megtoldott hagyományos disznótor

Idén pálinkakóstolással toldották meg a hagyományos közösségi disznótort Déván. A rendezvényt 2008-ban kezdeményezte Pogocsán Ferdinánd, akkori dévai RMDSZ-elnök és városi tanácsos, jelenlegi alpolgármester és mai napig ő a disznótor fő szervezője. Idén is maga választotta ki, vásárolta meg a szántóhalmi magyar gazdától a 150 kilogrammos disznót, melyet aztán az RMDSZ helyi választmányának tagjaival szépen feldolgoztak, és december 8-án ízletes fogásokat kínáltak belőle a dévai Magyar Házban. Először a helyi recept szerint készült toros savanyú levest szolgálta fel a pincérnek felcsapott Széll Lőrincz, megyei ifjúsági és sportigazgató, majd májast, vérest és főtt kolbászt kóstolhatott a disznótorra érkezett mintegy száz vendég. A konyhán ott sürgölődött a szakács szerepébe bújt dr. Máté Márta városi tanácsos, férjével, Máté Lászlóval és Pogocsán Gyöngyi alpolgármesternével. A disznóvágás korábbi műveleteinél a dévai RMDSZ választmány szinte teljes felállásban részt vett.

A disznótoron az étvággyal sem volt gond, hiszen a vacsorát pálinkakóstolás előzte meg. – Idén első alkalommal szerveztünk pálinkakóstolást. A disznótor tíz évvel ezelőtti ötlet alapján kezdődött és immár kihagyhatatlan hagyománnyá lett, amibe olyan fiatalok, gyermekek is bekapcsolódnak, akiknek már nincs alkalmuk otthon, a családi házban részt venni egy disznóölésen, feldolgozáson, nem nagyon kóstoltak májast, vérest.  Idén arra gondoltunk, jó lenne valamivel még feldobni a disznótort. Egy választmányi ülésen született a pálinkakóstolás ötlete, hiszen több dévai magyar gazda készít nagyon finom gyümölcspárlatokat, amiket jó lenne egy kicsit reklámozni, megismertetni. A kezdeményezésnek hamar híre ment. Négy gazda 24 féle pálinkával nevezett be, és kilenc személy vállalkozott a kóstolásra. Alma- és körtepálinka terén a csernakeresztúri Nisztor István párlatai bizonyultak a legfinomabbnak, a szilvapálinkáknál pedig Szabó István nyert. Mindketten csernakeresztúriak, így az a döntés született, hogy a díjként megígért pálinkát egymástól kapják – mesélte Pogocsán Ferdinánd alpolgármester.

Az ízletes vacsora és finom pálinka mellett tombolával is készültek a szervezők. A dévai Nőszervezet, valamint dr. Máté Márta és Pogocsán Ferdinánd felajánlásából 25 ünnepi élelmiszercsomagot sorsoltak ki, illetve három hagyományos disznótoros kosarat, melyben a kóstoló mellett pálinka és ünnepi édesség is helyet kapott. A jó hangulatú estnek örömmel fogadott vendége volt Florin Oancea dévai polgármester és Winkler Gyula EP-képviselő is, akik hosszan elbeszélgettek a dévai magyar közösség tagjaival.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'