Hétfõ, 2019. február 18., 06.26

Pályáznak a nagyszínház külső felújítására

Pályáznak a nagyszínház külső felújítására
Pályáznak a nagyszínház külső felújítására

Több mint 14 millió lejt pályáz meg Arad város a 2014–2020. Regionális Operatív Program keretén belül az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház külső restaurálására és felújítására. Az erre vonatkozó határozattervezet az augusztus 9-én, csütörtökön 10 órakor sorra kerülő tanácsülésen bocsátják megszavazásra. A tervezet értelmében az összeg teljes értéke 14 098 866,76 lej (beleértve az áfát), ebből Aradnak közel 970 858 lejes önrészt kell előirányoznia a helyi költségvetésből. A többi vissza nem térítendő finanszírozás lenne.  

Az épület felújítása régóta foglalkoztatja az aradi vezetőket, az összetett munkálatokat azonban az önkormányzat önerőből nem képes finanszírozni, éppen ezért pályázatot nyújtott be, amire az illetékesek szerint várhatóan őszre fog választ kapni.

Ami a felújításra váró épületrészeket illeti, tekintélyes méretekről van szó – 4716 m² homlokzat, épületasztalosi munkák (710 m²) stb. – ami igazán összetetté teszi a projektet. A műemlék épület erősen lerobbant állapotú, a külső elemek, burkolatok veszélyeztetik a járókelőket, több helyen beszivárog az esővíz, a létesítmény komoly javításokra szorul.

Amennyiben a tervet sikerül kivitelezni, az épület külső részének a korszerűsítése után, a városvezetők a teátrum belső tereit is modernizálnák.

Arad egyik legértékesebb műemléképületét 1874-ben avatták fel nagy ünnepség keretében, Ferenc József jelenlétében. A színház építését 1871-ben kezdték el, Czigler Antal aradi építész (esetleg fia, Győző) tervei alapján.

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'