Vasárnap, 2019. február 17., 20.59
Tanulmányút Nagyváradon

Pece-parti minta

Dévai önkormányzati küldöttség tanulmányúton Nagyváradon. Középen Ilie Bolojan helyi és Florin Oancea dévai polgármester (Fotó: dévai önk.)
Dévai önkormányzati küldöttség tanulmányúton Nagyváradon. Középen Ilie Bolojan helyi és Florin Oancea dévai polgármester (Fotó: dévai önk.)

Florin Oancea dévai polgármester egynapos nagyváradi tanulmányútra vitte a dévai helyi tanácsosokat és az önkormányzat osztályvezetőit. A nagyváradi látogatás célja az ottani adminisztráció sikereinek megismerése és dévai hasznosítása. Ilie Bolojan (PNL) polgármester és a helyi tanács fogadta a dévai küldöttséget, míg a dévai osztályvezetők nagyváradi kollégáikkal folytattak megbeszélést.

A közel 200 000 lakosú Nagyvárad rendkívül látványosan fejlődött az utóbbi években, a városvezetés a hatékonyság mintapéldájának tekinthető Erdély-szerte. A Pece-parti Párizs önkormányzata és az annak alárendelt intézmények például 700 fős személyzetet alkalmaz, míg a háromszor kisebb népességű Déva 900 embert! Ebből kifolyólag az önkormányzat gazdálkodása is teljesen másképp alakul: míg Déván a személyzet bérezése olyan 10 millió eurót emésztett fel, s fejlesztésre kb. 3 millió eurót fordítottak, addig Nagyváradon a bérekre az önkormányzat saját bevételei olyan 11-12%-t fordítja, fejlesztésre pedig 70%-t. Arról nem is beszélve, hogy Bihar megye székhelye jóval nagyobb összegből, évi 70 millió euróból gazdálkodik, ismertette a helyzetet a tanulmányúton részt vevő Pogocsán Ferdinánd, dévai RMDSZ-es tanácsos.

Nagyváradon számos fejlesztés és felújítás történt az utóbbi években: korszerűsítették a várat, a századfordulós belvárost, annak csodálatos templomait, bérpalotáit – köztük a híres Fekete Sas-palotát – utcáit, hídjait, stb. A városi távfűtési rendszert is korszerűsítették (53 millió eurós EU-s pályázatból), kerülőutat is építettek, a dévai Aqualandhoz hasonló több medencés élményfürdőt is létesítettek. Amely nyereséges, tavaly 300 000-en látogatták meg, annak ellenére, hogy a környéken roppant nagy a konkurencia: romániai oldalon Félix-fürdő és Püspök-fürdő, magyarországi oldalon pedig még több, korszerűbbnél korszerűbb szabadtéri és fedett termálfürdő és vízi park csalogatja a potenciális vendégeket.

Nagyvárad önkormányzata tavaly 180 millió eurót szerzett városfejlesztésre EU-s projektek révén, s az uniós pályázatokkal 18 fős osztály foglalkozik, ismertette az ottani tapasztalatot Pogocsán. Jelentős teljesítmény, egyszerű matematikai számítás szerint a szakosztály mindegyik alkalmazottjára 10 millió euró jut!

Biharország fővárosában a magyarság aránya jelenleg olyan 26-27%, s a kultúrára, egyházaknak, civilszervezetek önkormányzati támogatásainak hasonló arányát különítik el a magyarság számára. A közfeliratok nagy része is kétnyelvű.

Arad, Temesvár és Gyulafehárvár mellett Nagyvárad kiemelt szerepet játszott Oancea tavaly őszi választási kampánya során. Mind a négy városban a polgármester PNL-s, mind a négyen többször is eljöttek Dévára Oancea támogatására, utóbbi pedig egyértelműen követendő példának nevezte az említett négy megyeszékhelyet. A liberálisok nem győzték hangsúlyozni a kampányban, hogy Erdély fejlett nagyvárosai közül egyik sem PSD-s vezetésű, azokat vagy a PNL, vagy a magyar, illetve német kisebbség képviselői irányítják. Oancea választási sikere is nagyrészt ezen nagyvárosi példáknak köszönhető, s a megválasztása után a tettek mezejére lépett a nagyváradi tanulmányúttal.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'