JelenHaz
Péntek, 2019. december 06., 10.40
Őszirózsa Magyar Népdalvetélkedő

Pécskai diák kapta a Romániai Magyar Dalosszövetség különdíját

Pécskai diák kapta a Romániai Magyar Dalosszövetség különdíját
Pécskai diák kapta a Romániai Magyar Dalosszövetség különdíját

Október 19-én Újszentesen zajlott az Őszirózsa Magyar Népdalvetélkedő országos szakasza. Arad megyét hét gyermek képviselte: az előkészítő, I. és II. osztályosok közül Kasza Júlia Nagyzerindről, Gál Lois Krisztina a Csiky Gergely Főgimnáziumból, a III. és IV. osztályosok közül Köles Réka Pécskáról, Vincze Lea a Csiky Gergely Főgimnáziumból, Kurilla Sebestyén Fruzsina Zimándújfaluból, az V. és VI. osztályosok képviseletében Tapasztó Alexandra Kisiratosról, és a VII–VIII. osztályosok közül Korpa Marcell szintén Kisiratosról.

A XI. országos megmérettetésre 15 magyarlakta megyéből (Arad, Bákó, Bihar, Brassó, Fehér, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Maros, Máramaros, Szatmár, Szeben, Szilágy, Temes) érkeztek a magyar népdal szerelmesei.

A verseny négy kategóriában, négy helyszínen zajlott. A 131 gyermek mindegyike 2–2 népdallal örvendeztette meg a zsűrit, egy dalt a versenyző választhatott, a másodikat pedig a zsűri az előre elküldött repertoárból (a kicsik 5 népdalt kellett megadjanak, a nagyok pedig egy tízes listát készítettek a vájt fülű zsűrinek).

A finom ebéd után a gyerekek érdekes tevékenységeken vehettek részt. A Losonczy István Hagyományőrző Egyesület szervezésében íjászat, rovásírás, jurtában dobolás volt a program. Az iskola udvarán táncház zajlott, a közeli játszóteret is kipróbálták.

Este zárult a színes program az újszentesi katolikus templomban.  A legügyesebbek megkapták a tanügyminisztérium felajánlotta díjakat és dicséreteket, illetve a különböző egyesületek, és magánszemélyek által felajánlott különdíjakat. Az Arad megyei diákok közül Köles Réka (felkészítői Tót Edit és Köles Katalin) a Romániai Magyar Dalosszövetség különdíját hozhatta haza.

A népdal ünnepe egy felejthetetlen közös énekléssel zárult.

 

Viszhányó Aranka

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'