JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 14.21
Folytatódik az aradi nótaestek hagyománya

Pénteken együtt dalolt a megyeközpont magyarsága

Bognár Levente átadta Erdélyi Istvánnak a százévesnél idősebb daloskönyvet
Bognár Levente átadta Erdélyi Istvánnak a százévesnél idősebb daloskönyvet

Folytatódik az aradi RMDSZ szervezet vezetősége által néhány, talán 5 évvel ezelőtt elkezdett közös nótaestek programja. Az ötlet bizonyára az arad-gáji római katolikus dalárdától származott, amelynek a férfi tagjai ft. Sándor Tivadar plébános jóvoltából, havonta egyszer összegyűlnek a Caritas Ház nagytermében nótázni. Ilyen alkalmakkor közösen ünneplik meg egymás születésnapját is.

Talán éppen erre akart utalni pénteken este 18 óra után az Aurel Vlaicu Egyetem Ursului utcai étkezdéjében megszervezett nótaest hivatalos megnyitóján Bognár Levente, Arad város alpolgármestere, az RMDSZ aradi szervezetének elnöke, aki üdvözölte az egybegyűlt mintegy 160 nótázót. Örömének adott hangot, amiért ilyen sok aradi magyar kedveli a nótázás melletti kellemes, baráti együttlétet, ahol a szervezők által biztosított szendvicsek, bor, illetve ásványvíz mellett beszélgetve jobban megismerik egymást, összeforrt közösségé válnak, amire manapság a legnagyobb szüksége van a magyarságnak.

Ezt követően átadta a helybeli nótaest házigazdájának, Erdélyi István helybeli RMDSZ elnöknek azt a 100 évesnél régebbi nótás könyvet, amelynek a kottáiból tanult valamikor zongorázni a feleségének a nagynénje. A tőle örökölt nótás könyvet nagy szeretettel ajánlja fel nem csupán az arad-gáji dalárdának, hanem a nótaest résztvevőinek is.

A továbbiakban a Tomas Band zenekar által szolgáltatott talpalávalóra 22 óráig táncoltak, nótáztak, jól mulattak.

***

Pénteken ugyancsak 18 órakor indult a nótaest a Jelen Ház nagytermében, ahol 19 óra tájban a helybeli házigazda, Horváth Imre az RMDSZ újaradi szervezetének elnöke köszöntötte az érkező aradi elnököt, Bognár Levente alpolgármestert. Bognár Levente bevezetőben megköszönte Horváth Imrének, amiért felvállalta a házigazda szerepét azon a mulatságon, amelyen Arad több kerületének a magyarsága vesz részt. Nemcsak Aradról, hanem Majláthfalváról is érkeztek néhányan Andresz József vingai alpolgármester vezetésével. A közel 150 résztvevőt megkérte: együtt arra igyanak, hogy a magyar nóta újra összehozta a magyarságot. Ugyanakkor örömének adott hangot, amiért Aradon a nótázásnak hagyománya teremtődött a magyarság körében. Legfontosabb, hogy együtt éljük meg magyarságunkat, hiszen nekünk a magyar nóta identitást adott, mert a magyar ember énekel, ha öröm éri, de akkor is, ha búsul. Ezek az énekek meghatározzák a kultúránkat, az identitásunkat és az érzéseinket. Azt kívánta, hogy e szép hagyomány megtartása mellett azt adjuk tovább az utókornak is! Zárszavában mindenkinek jó szórakozást kívánt, hiszen ma magyar nótától zeng a város. Hogy jobban zengjen, nótázásra kérte a majláthfalvi „nótafát”, Szécsy Ferencet, akihez egyre többen csatlakoztak. Bognár Leventével együtt a mikrofonnál haton daloltak, illetve utánuk az egész terem. A továbbiakban ugyancsak a szervezők jóvoltából, a résztvevők szendvicseket falatozhattak, amelyeket borral, ásványvízzel öblíthettek le. A Jelen Ház díszterme által kínhált kiváló feltételek mellett a Meteor Zenekar színvonalas zenéjére 22 óra utánig együtt nótáztak, táncoltak.

Az újabb két nótaest sikeréért köszönet jár a szervezők mellett a támogatónak, Arad Város Tanácsának is.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'