JelenHaz
Csütörtök, 2019. december 12., 10.15
Jövőbe tekintő Bognár Levente alpolgármesterrel

Pénteken választják meg Arad új polgármesterét

Bognár Levente alpolgármester, RMDSZ-aradi elnök bízik a PNL-vel eddig gördülékeny együttműködés folytatásában
Bognár Levente alpolgármester, RMDSZ-aradi elnök bízik a PNL-vel eddig gördülékeny együttműködés folytatásában

Tekintve, hogy a legutóbbi EP-választások alkalmával Gheorghe Falcă Arad megyei jogú város polgármestere képviselői mandátumot szerzett, ami összeférhetetlen a tisztségével, lemondott a polgármesterségről. Ezáltal új helyzet alakult ki, amit Bognár Leventével, az RMDSZ-es alpolgármesterrel elemezünk.

 

– Alpolgármester úr, ha jól tudom, akkor a városi tanács a liberális alpolgármestert, Călin Bibarţot választja meg polgármesternek. Hogyan tovább?

– Valóban összeférhetetlenség alakult ki az eddigi polgármester régi és új tisztsége között, ezért a városi tanács pénteki ülésén az eddigi polgármester, Gheorghe Falcă leköszön, másrészt a Közigazgatási Törvény értelmében – tekintve, hogy a következő önkormányzati választásokig egy évnél kevesebb idő van hátra, amikor már nem szerveznek időközi önkormányzati választást – a városi tanács a következő választásokig egyik alpolgármestert ideiglenesen megbízza a polgármesteri teendők ellátásával. A kérdésben a döntés azok kezében van, akik a tanácsban többségben vannak. Jelenleg a PNL-nek 12 tagja van a 23 fős városi tanácsban, ezért megválaszthatják a saját színükben jelen lévő Călin Bibarţ alpolgármestert. A mi feladatunk az, hogy a 2016-ban kialakult egyezséget megtartsuk, mert mi a 2 szavazatunkkal nem tudjuk meghozni a magyar közösség számára fontos határozatokat.

– Véleménye szerint, Călin Bibarţ fogékony-e az aradi magyarság igényei, elvárásai iránt? Másik alpolgármestert választanak-e?

– A polgármesterrel volt egy megbeszélésünk, amelyen jelen volt a jelenlegi alpolgármester kolléga is, ugyanakkor Gheorghe Falcă marad a PNL megyei elnöke, tehát a politikai egyeztetések továbbra is megmaradnak. A tisztségét átadó Gheorghe Falcă arról biztosított, hogy az egyeztetésben vállaltak folytatódnak a jövő évet is felölelő mandátumban is. Amikor is a mi identitásunkat meghatározó célokra a város költségvetéséből megkapjuk a megegyezésben rögzített támogatásokat. Azokat a város idei költségvetésébe is sikerült bevinni. Ami az új alpolgármester személyét illeti, tudtommal Ionel Bulbuc, a Megyei Kulturális Központ igazgatója számíthat akinevezésre. Jelenleg ő a Kulturális Szakbizottságnak is az elnöke, akivel három éve dolgozunk együtt, ezért gondolom, továbbra is gyümölcsöző lesz a közös munkánk.

– Jelenleg milyen magyar érdekeltségű beruházások vannak folyamatban?

– A költségvetésben le vannak rögzítve a végrehajtásra váró feladatok. Közöttük megemlíteném a kulturális rendezvényeinket, az egyházainknak a támogatását, különféle pályázatoknak a végrehajtását. Gondolok itt a Csiky Gergely Főgimnázium régi épületére, amelyen teljes felújítást szeretnénk végrehajtani. Az előzetes számítások szerint a beruházás mintegy 500 ezer euró értékű lett volna, de időközben az összeget meg kellett duplázni ahhoz, hogy az összes, szükséges munkálatot elvégezhessük.

– Milyen sürgős munkálatok zajlanak ott mostanság?

– Tekintve, hogy az alagsorba esőzések alkalmával többször befolyt a víz, a pincehelyiségeknek a szigetelése van folyamatban, de a tönkrement esővíz-elvezető csatornák újjáépítése is rendkívül fontos. Ezen túlmenően, az elavult, több helyen eldugult központi fűtésnek a teljes hálózata is cserére szorul. Ezenkívül, a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően a meglévőn kívül még egy lépcsőt kell építeni, illetve az épület állagának a teljes felújítására is elkészült a terv. E komplex munkálatoknak a megszervezése, lebonyolítása nagyon fontos. Mindent egybevetve, a közös programjainknak a folytatására ígéretet kaptunk, ezért reménykedünk, hogy azokban nem lesz fennakadás.

– Köszönöm szépen a megnyugtatóm híreket!

– Én köszönöm a lehetőséget!

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'