MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 13.15

Pereskedés előrehozott választásért?

Bírósághoz fordul a PNL, ha szeptember 15-ig a PSD–ALDE kormány nem tűzi ki az előrehozott dévai polgármesteri választások időpontját, szögezte le hétvégi dévai látogatása során Ludovic Orban liberális pártelnök.

Mint ismeretes, április vége, Mircia Muntean végleges elítélése és börtönbe kerülése óta a dévai polgármesteri tisztség jogilag betöltetlen. Május óta a tisztséget ideiglenesen a PSD-s Ovidiu Moş korábbi alpolgármester tölti be.

A PNL szerint a helyzet tarthatatlan, 1992 óta, amióta helyhatósági választásokat tartanak Romániában, a PSD soha sem nyerte el az urnáknál Déva polgármesteri tisztségét, most is csak a helyi tanácsban történő háttérmanőverek révén szerezte meg azt. A város vezetéséhez azonban szükséges a demokratikus legitimitás, az ideiglenes állapotot nem lehet önkényesen meghosszabbítani. Arról nem is beszélve, hogy jelenlegi formájában a város vezetése nem túl hatékony, pillanatnyilag csupán 8 fejlesztés van folyamatban, valamennyit még Muntean idején indították el és az önkormányzat saját forrásaiból finanszírozza ezeket. EU-s pályázatot nem készítettek, és félő, hogy ameddig nem tisztázódik a városvezetés politikai helyzete, nem is lehet számítani javulásra, legalábbis Tiberiu Balint dévai PNL elnök szerint.

Ezért a PNL bírósághoz fordul, amennyiben a kormány nem tartja be a törvény előírásait és szeptember 15-ig nem tűzi ki a polgármester-választás időpontját. Több belső felmérés alapján júliusban a PNL már meg is nevezte hivatalos jelöltjét – Florin Oancea korábbi alpolgármester személyében.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'