https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Szerda, 2019. szeptember 18., 21.05

Petrozsényban és Déván a Garabonciások

Petrozsényban és Déván a Garabonciások
Petrozsényban és Déván a Garabonciások

Hunyad megyében e hétvégén kerül bemutatásra Sarány István Garabonciásokcímű kötete, mely a Kriterion Kiadó gondozásában látott napvilágot.  A kötetről így vall a szerző: Ötven évvel ezelőtt kezdődött. 1968 szele megérintette térségünket is: bár a kommunista hatalom szorításának enyhülése csak rövid ideig tartott, a pillanatnyi fellélegzés intézmények létrehozását eredményezte, s ezek az intézmények napjainkig meghatározták a hazai magyarság társadalmi, kulturális életét. Ezek az intézmények – köztük a román televízió magyar nyelvű adása – bábáskodott többek között a nyugati világban kibontakozott popkultúra térségünkben való meghonosodása, fejlődése fölött. A temesvári Garabonciás együttes története ennek a kornak a lenyomata. A könyvnek szerves tartozékát képezi a Garabonciás Biztató című lemeze, melyet maga az együttes frontembere, Csutak István mutat be, meg is szólaltatva a dalokat.

A zenés könyvbemutatóra, beszélgetésre március 22-én, pénteken kerül sor Petrozsényban 18 órától a Jézus Szíve Kollégiumban, illetve március 23-án Déván 17 órától a Téglás Gábor Elméleti Líceumban.

A rendezvények házigazdája Winkler Gyula EP-képviselő, meghívottjai pedig Sarány István újságíró, a kötet szerzője, H. Szabó Gyula, a Kriterion Kiadó igazgatója, valamint Csutak István, a Garabonciás együttes frontembere.

Az emlékezetesnek ígérkező alkalmakra, mindkét helyszínen szeretettel várnak minden érdeklődőt!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'