Hétfõ, 2018. október 22., 14.12

Petru Mărginean független polgármesterjelölt

Petru Mărginean. Visszatérne a polgármesteri tisztségbe
Petru Mărginean. Visszatérne a polgármesteri tisztségbe
Függetlenként indul a dévai polgármesteri választáson Petru Mărginean korábbi városvezető, aki 2012 és 2016 között állt a város élén. A volt polgármester hétfőn jelentette be szándékát a város egyik parkjában tartott szabadtéri sajtóértekezleten. A Lido park helyszíne nem volt véletlen, mivel azt éppen Mărginean mandátuma alatt korszerűsítették EU-s pénzekből.

Az uniós pénzforrások kiemelt fontosságúak a volt – és reményei szerint leendő – polgármester számára, erre építené választási stratégiáját. Déva számára ugyanis 40 millió eurót különített el városfejlesztésre a Temesvár székhelyű régiós fejlesztési iroda. A pénzt 2020-ig lehet megpályázni és a munkálatokat legkésőbb 2022-ben kell befejezni. Egy év alatt azonban a tavaly nyáron megválasztott városvezetés egyetlen pályázatot sem készített el, még a vár belső udvara rendbehozatalára sem. Mărginean éppen előző mandátuma tapasztalatára építve ezen 40 milliós összeg lehívását tekinti prioritásnak, azon belül is a vár teljes felújításának befejezését.
Mărginean 2000 és 2003 között Hunyad megye al-
prefektusa volt a PC színeiben, 2004 és 2008 között pedig a megyei tanács alelnöke, szintén PC-színekben. 2008 és 2012 között a megyei SMURD-szolgálatot üzemeltető Salvital Egyesület elnöke volt, 2012-től pedig Déva polgármestere. Az első két évben a PC színeiben (több mint egy évtizedig annak megyei elnöke volt), 2014-ben viszont átigazolt a PNL-hez. A tavalyi választási vereség után azonban a liberálisok kizárták soraiból, most függetlenként indult egy újabb polgármesteri mandátumért.
Még nem tudni, hogy Déván mikor lesz az előrehozott polgármesteri választás, miután a tisztség áprilisban üresedett meg Mircia Muntean bebörtönzése révén. A polgármesteri tisztséget ideiglenes jelleggel a PSD-s Ovidiu Moş addigi alpolgármester tölti be.
Mărginean immár a második hivatalos polgármesterjelölt, miután a múlt héten a PNL bejelentette, hogy Florin Oancea lesz a jelöltje. A PSD részéről 3 személy jöhet szóba, Ovidiu Moş ideiglenes polgármester, Radu Mariş, a párt tavalyi jelöltje, illetve Radu Barb, a megyei szervezet főtitkára. A szocdemek belső felméréseket végeznek mielőtt a három közül kiválasztanák hivatalos jelöltjüket.Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'